Cine a fost Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie în calendarul ortodox. Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui în această zi

Află cine a fost Sfântul Ștefan!
Cine a fost Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie în calendarul ortodox. Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui în această zi

An de an, pe data de 27 decembrie, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Ștefan, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți din calendarul creștin ortodox. Totodată, în această zi, aproape jumătate de milion de români își sărbătoresc onomastica. Iată mai multe detalii despre primul martir creştin și vezi ce rugăciune puternică e bine să rostești în această zi!

Detalii despre Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii creștine

Sfântul Ștefan este celebrat de Biserica Ortodoxă pe data de 27 decembrie, chiar în a treia zi de Crăciun. Acesta s-a născut în Grecia, la 1 d.Hr. Sfântul Ștefan era de origine iudeu. El a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim.

Extrem de credincios și milos, obișnuia să împartă zilnic bunuri oamenilor nevoiași și, mai ales, hrană. L-a cunoscut pe Mântuitorul Iisus și a fost martorul Învierii și Înălțării Sale la cer, dar și al Pogorârii Duhului Sfânt.

De altfel, Sfântul Ștefan predica aceste adevăruri, lucru care îi înfuria pe farisei și pe conducătorii evrei, astfel că aceștia voiau cu orice preț să-l ucidă. L-au acuzat în mod fals de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu și a fost judecat și ucis cu pietre.

Cu toate astea, el a avut puterea să-i ierte pe cei care l-au ucis, la fel ca Iisus Hristos. Sfântul Ștefan a spus: ”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Iar Dumnezeu a ascultat rugăciunea lui, căci pe locul unde a fost omorât el se afla un tânăr care se numea Saul, fariseu, care păzea hainele celor care aruncau cu pietre în Ştefan, și care va deveni, din cel mai mare prigonitor al creştinilor, însuși Apostolul Neamurilor, Sfântul Pavel.

Aproape jumătate de milion de români își sărbătoresc onomastica

Aceasta zi este extrem de importantă pentru creștini, dar și pentru cei aproape 500.000 de români care își sărbătoresc ziua de nume. Conform datelor din 2020 ale Ministerului Afacerilor Extrerne, circa 422.000 de persoane poartă numele Sfântului Ştefan.

Dintre acestea, 305.000 sunt bărbaţi și 117.000 sunt femei. Iată ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ștefan: Istvan, Fănel, Ștefania, Fănica, Ștefana, Fana, Fănuța, Ștefănuț, Fane, Ștefănel, Ștefanida, Fanache, Ștefănică.

Citește și A treia zi de Crăciun 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie!

Ce rugăciune puternică este bine să rostești pe 27 decembrie

Iată o rugăciune extrem de importantă pe care este bine să o rostești cu ocazia prăznuirii Sfântului Ștefan.

”Ne-a răsărit el, primul mucenic,

Ucis cu pietre, că era prea bun,

Diacon tânăr, vrednic ucenic,

De care Scrierile Sfinte spun…

Nu a murit până n-a luminat,

– Exemplu viu de rugăciuni fierbinţi -,

Pe cei ce Raiul sfânt au căutat,

Şi l-au găsit în oamenii cei sfinţi.

Aşa ne luminează şi pe noi,

Sfinte Ştefane, şi noi am greşit,

Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi,

Te roagă lui Hristos necontenit;

Te roagă pentru noi, cei păcătoşi,

Ce azvârlim cu pietre în minuni,

Să fim şi noi ca tine, credincioşi,

Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!”.

Citește și Cel mai popular nume de familie din România. Mulți vor fi surprinși, ce se mai află pe listă!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu mai apare Ramona Olaru la Neatza
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *