Cine este ERPS, primul graffer din România. „Sfătuiesc lumea să investească în tablouri, să susțină mișcarea hip-hop” VIDEO EXCLUSIV

"Din 1994, de când m-am apucat de grafitti, de atunci este lumea datoare la mine"

Nu există persoană care să nu fi văzut, măcar o dată, cel puțin un zid acoperit cu graffiti. Deși în momentul de față sunt destul de mulți artiști în România care dau din nou viață anumitor clădiri, cel care a adus graffiti la nivel de artă este George, cel cunoscut sub pseudonimul ERPS. Artistul stradal a mărturisit în exclusivitate pentru EGO.ro că ar fi putut să facă avere din munca și talentul său, însă și-a dorit mai mult să fie un promoter al mișcării underground.

Povestea lui ERPS, primul graffer din România

Chiar dacă multă lume nu știe cine este cu adevărat ERPS, numele lui este pe toate garniturile vechi de metrou din oraș, pe ziduri din București, dar și în casele multora care au înțeles mesajul său.

Pentru mulți este o legendă, însă pentru cei apropiați este omul la care pot apela ori de câte ori au nevoie. Așa s-a întâmplat și zilele trecute când, ERPS, a venit să-l susțină pe prietenul său de suflet, Macanache, la prima lui colecție de haine. Nu doar că a îmbrăcat piesele vestimentare din colecția artistului, dar a încercat pe cât de mult a putut să-i promoveze brand-ul.

”Eu am plătit în viața mea o grămadă. Acum am de primit. Din 1994, de când m-am apucat de grafitti, primul graffer din România, de atunci este lumea datoare la mine. De aia nu mai vând eu un tablou cu 2 milioane de euro că na, sunt prietenii”, ne-a declarat ERPS, completat de Macanache.

”Cu respect în primul rând și după aceea cu tot ce se mai găsește. Să-i trimită cineva un Lamborghini, o vilă cu piscină. Ideea este ca artiștii să colaboreze între ei și lumea să susțină chestiile locale, românești, făcute la noi. Că și noi avem pictori, și noi avem grafferi, dansatori, compozitori, regizori, scenariști, oameni de teatru, actori șmecheri. Numai șmecheri sunt, dar nu îi bagă nimeni în seamă. Trebuie să ne luptăm noi 200 de ani până ne observă cineva șmecheria”.

„Am în cap niște geci, geci de big boy, sunt niște geci pictate pe spate cu grafitti”

Nu a fost niciodată mânat de dorința de a face bani sau de a vinde doar tablouri pe sume exorbitante. Ar putea să facă asta, mai ales că talentul său este apreciat de multă lume. Însă ERPS își dorește să se distreze și să lase ceva în urma lui. De aceea se gândește și mai serios să colaboreze cu prietenul său Macanache pentru a scoate o colecție de haine pictate.

”Făceam asta de mult, pictam hainele. Dar când vrea Macanache putem să colaborăm”, a spus artistul strada, idee confirmată și de Macanache. ”Am în cap niște geci, geci de big boy, sunt niște geci pictate pe spate cu grafitti, niște geci de colecție, niște piese unicat. Sperăm să iasă în curând și să revină modă, să aprecieze lumea mai mult arta, nu doar niște bumbac cusut și ăla e”.

”Eu Reprezint Strada”

Când aude că este loc de a picta un zid, o clădire sau pur și simplu o haină pentru cineva, ERPS nu se gândește la bani, ci își dorește să ajute, dar în același timp arta lui să ajungă la cât mai multă lume. Țelul lui este ca oamenii să cunoască cât mai mulți artiști stradali și sa le aprecieze talentul.

”Dacă aveți nevoie să vă pictez haine și orice vreți voi puteți să mă găsiți pe Instagram, ERPS artist. Dacă nu, pe stradă. ERPS înseamnă Eu Rămân pe Stradă. Job-ul meu este de PR pe stradă. ERPS mai înseamnă și Eu Reprezint Publicul Stradal. E cel mai mișto job din lume”, ne-a mai povestit artistul, completând că de-a lungul timpului a lucrat gratis de cele mai multe ori.

”Chiar lucrez gratis, serios. Chiar sunt free bono. Am o inimă mare și colorată”.

Din păcate, chiar și în 2023, românii nu sunt atât de educați în ceea ce privește plata către artă.

”Mai avem și dume când luăm banii la lume. Dar atunci sunt oameni cu care mai facem și noi un ciubuc, mai luăm și noi un ceai, o cafea. Când vine proprietarul sau administratorul să-mi ceară chiria îmi zice: wow Macanache, hai să facem o poză și ăștia sunt banii de chirie. Banii sunt reali și lumea trebuie să plătească ceva de calitate”, ne-a explicat în stilul caracteristic Macanache despre cum stă treaba atunci când artiștii nu sunt plătiți corespunzător cu munca depusă.

”Cumpărați artă”

ERSP însă nu se plânge, după cum spunea, nu este scopul lui acesta, mai ales că nici nu duce lipsă de cumpărători dispuși să plătească bani grei pentru arta lui, însă artistul își dorește ca oamenii să-și mute privirea și către artiștii underground, să le dea o șansă și să aibă răbdare să le cunoască arta.

”Cumpărați artă. În primul rând susțineți mișcarea asta. Am ajuns la tablouri de 5-10 000 de euro dar nu ne lăudăm. Dar sfătuiesc lumea să investească în tablouri, să susțină mișcarea hip-hop, orice care este urban”, a mai declarat ERPS pentru EGO.ro, completat de Macanache, care vine de asemenea cu același mesaj.

”Ai un prieten, susține-l. Mergi, ajută-l cu ce poți, cumpără dacă ai bani, dacă nu stai acolo cu el și doar să-i fi alături”.

Citește și “Îmi plesneau venele pe cap”. Ce a pățit Delia pe scena Untold 2023, artista le-a dezvăluit tot fanilor

Video: Cătălin Shadi Sîrbu

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *