Cine este Marine Le Pen, adversara lui Emmanuel Macron la alegerile prezidenţiale. Contracandidata președintelui Franței a căutat să își remodeleze imaginea după campania eșuată din urmă cu cinci ani, în speranța că anul acesta va avea o șansă reală de a-l înfrunta pe Emmanuel Macron în lupta pentru fotoliul prezidențial.
Sondajele arată că, după scrutinul de duminică, în cazul în care nu vor avea loc surprize majore, Marine Le Pen va ajunge în turul doi de pe 24 aprilie.
Și de această dată Macron nu are asigurat sprijinul frontului unit tradițional al alegătorilor francezi de masă care i-a scos pe Le Pen și pe tatăl ei din cursă la alegerile anterioare.
Performanța lui Le Pen se datorează în mare parte capacității sale de a-și îmbunătăți imaginea în cei 11 ani în care a condus fostul Front Național, pe care l-a redenumit Adunarea Națională (RN) după ce l-a expulzat pe tatăl său Jean-Marie în 2015.
După ce în 2017 a fost umilită de Macron într-o dezbatere televizată înainte de alegeri, pe tema Europei și a politicilor economice, de data aceasta Le Pen s-a concentrat pe problemele legate de costul vieții în fața inflației în creștere.
În vârstă de 53 de ani, le Pen se află acum într-o poziție cu mult consolidată față de alergerile precedente. Ea a reușit să își îmbunătățească imaginea publică renunțând la discursul anti-imigrație.
Le Pen a primit un ajutor indirect și din partea jurnalistului Eric Zemmour, un candidat cu care deși părea să împartă același electorat, în cele din urmă s-a dovedit a fi o mână de ajutor pentru ea.
Viața lui Marine Le Pen a fost marcată de moștenirea tatălui său, un rasist convins și veteran al lungului război din Algeria, care a dus în cele din urmă la independența fostei colonii franceze. Francezii care au fost forțați să fugă din Algeria și descendenții lor, așa-numiții „pieds noirs”, rămân o bază crucială de sprijin pentru partid în sud.
În tinerețe, Marine Le Pen a avut de suferit și în viața amoroasă de pe urma numelui de familie pe care îl avea. „Îmi amintesc că un bărbat a ales să se despartă de mine, presiunea din partea cercului său social era atât de mare”.
Candidata la prezidențiale a avut două căsnicii care s-au sfârșit de fiecare dată cu divorț, iar acum este singură și, așa cum spune chiar ea, fericită.
A studiat dreptul, iar în debutul carierei sale ca avocat a apărat imigranți ilegali care se confruntau cu deportarea, dar mai târziu a revenit în sânul familiei și la partidul tatălui ei.
După înfrângerea din 2017, Le Pen a făcut curățenie în partid, renunțând la mai mulți membri, deoarece ar fi afectat imaginea formațiunii politice.
Numele Le Pen este considerat în continuare sensibil, iar acest lucru se vede și în afișele electorale care se referă la candidata „Marine”.
Experții susțin că legile pe care Marine Le Pen spune că le va adopta ar anula principiile istorice franceze.
„Acest text reprezintă nimic mai puțin decât o ieșire din cadrul constituțional în care Franța a trăit de la Revoluție încoace”, a declarat expertul în drept constituțional Dominique Rousseau pentru revista Challenges.
Planurile lui Le Pen includ o așa-numită „preferință națională” pentru angajarea lucrătorilor francezi în detrimentul celor străini, excluderea persoanelor fără cetățenie de la unele beneficii sociale și renunțarea la anumite părți din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Acest lucru ar însemna „abandonarea angajamentelor noastre (din tratat) și declanșarea unui Frexit” – o ieșire a Franței din Uniunea Europeană – a declarat Serge Slama, profesor de drept la Universitatea din Grenoble, potrivit France24.
Până acum, în ciuda războiului din Ucraina, o reacție împotriva presupusei admirații a lui Le Pen față de președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a cunoscut în 2017, a întârziat să apară.
„Pentru alegătorii protestatari, afacerile internaționale, chiar dacă se numără printre preocupările tuturor, nu vor fi primul punct de referință pentru votul lor”, a declarat Anne Muxel, director de cercetare la Centrul de cercetare politică din Paris.
Într-un sondaj de luna trecută, Marine le Pen se afla în spatele lui Emmanuel Macron cu 10 procente. Însă acum, aceasta a câștigat teren și în cazul probabil în care va ajunge în turul al doilea, se vorbește pentru prima dată de o posibilă victorie a liderului dreptei naționaliste.