Cine pune floarea nașului. Se mai pun flori în piept la nunta în 2022

Cine pune floarea nașului. De-alungul timpului s-a întâmplat să observați la pieptul națului, dar și a invitaților, acele flori prinse la piept
Cine pune floarea nașului. Se mai pun flori în piept la nunta în 2022

Cine pune floarea nașului la nuntă și de ce este așa de important ca mirele și nașul să le poarte. Ei bine, legat de nuntă există mai multe tradiții și obiceiuri pe care miriile respectă din cele mai vechi timpuri. Puțini sunt cei care știu ce semnificație are floarea din pieptul nașului și cine trebuie să i-o pună.

Cine pune floarea nașului și câți mai respectă această tradiție

De-alungul timpului s-a întâmplat să observați la pieptul națului, dar și a invitaților, acele flori prinse la piept. Ele se numesc cocarde și au o importanță deosebită pentru ziua nunții. Acestea sunt considerate ca mărturii, iar nașul trebuie să poarte floarea deosebită, pentru ca mirii să aibă o viață lungă și fericită.

De altfel, și în pieptul mirelul se află această floare, în cazul în care el mai vrea să păstreeze tradiția.

Aranjamentul de dimensiuni mici, reprezentat, de obicei, dintr-o floare din buchetul miresei se prinde în piept, în cadrul unei nunți.

În mod tradițional, acestea se purtau de către toți organizatorii și invitații evenimentului. În zilele noastre, doar mirele mai respectă acest obicei.

De ce poartă mirele flori în piept?

„Cocardele, acele mici accesorii de pus în piept, pe care le vedem, de regulă, în buzunărașul de la sacoul mirelui, au aceeași semnificație, din punct de vedere simbolic, ca și mărturiile.

Cocarde
Cocarde

Ele sunt confecționate și purtate pentru ca mirii să aibă parte de o viață lungă și fericită împreună. Deoarece sunt făcute din flori, cocardele împrumută ca semnificație și sensul florilor alese.

Cocardele se împart în trei categorii:

 • cocarda mirelui, care este, de obicei, o floare din buchetul miresei;
 • cocarda nașului, reprezentând o floare din buchetul nașei;
 • cocardele invitaților, care se cumpără separat, fiind mai modeste ca dimensiuni, dar cu un farmec aparte.

De regulă, acestea sunt alese în ton cu restul aranjamentelor florale de la nuntă”, explică specialistul în domeniu.

Scurtă istorie a cocardelor
Cocarda nașului trebuie prinsă în piept de către mireasă. Tot mireasa îi va prinde floarea în piept și mirelui. Cocarda este desprinsă din buchetul miresei. Este una dintre cele mai importante tradiții de nuntă. De altfel, există zone din România, unde această tradiție încă se respectă.

Legat de aspectul ideal al unei cocarde nu există reguli scrise, singurul lucru de care ar trebui ținut cont fiind că aceasta trebuie prinsă în pieptul mirelui chiar de către mireasă.

„Pentru prima dată, cocardele au fost purtate de domni în perioada medievală, pentru a le arăta domnișoarelor că s-au îndrăgostit și le poartă sentimente adânci. La origini, cocardele reprezentau o declarație de dragoste, însă în zilele noastre acestea se poartă pentru a le aduce mirilor noroc în căsnicie.

În țara noastră, cele mai populare cocarde sunt florile, iar unii miri obișnuiesc să le asorteze cu ținutele. Ele se prind în piept cu ajutorul unui bolt, cu mare grijă, pentru ca țesătura hainei să nu aibă de suferit.

Cele mai comune flori care se folosesc pentru un astfel de accesoriu sunt: trandafirii, freziile, orhideele, limoniumul sau mici flori de câmp”, mai precizează specialistul.

Semnele bune în ziua nunții

 • Să întâlneşti o pisica neagră sau un coşar în ziua în care te căsătoreşti.
 • Să ieşi din casă cu dreptul, să se arunce cu orez în miri dupa ieşirea din primarie / biserică etc
 • Aduce noroc să plângi la nuntă
 • Dacă în ziua nunţii plouă, se zice că vei avea o viaţă îmbelşugată.
 • Pentru noroc se leagă pantofi de maşina cuplului căsătorit.
 • Dacă eşti călcat pe picior în biserică vei fi toata viaţa sub papuc.
 • Cine iese primul din biserică o să fie „şef” în casă.
 • Obiceiul de a suna claxonul maşinilor din „cortegiul nupţial” derivă din convingerea că făcând astfel se pun pe fuga spiritele rele.
9.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.