Cod Roșu de caniculă în România. Ce măsuri să iei pentru sănătatea ta - Ego.ro

Cod Roșu de caniculă în România. Ce măsuri să iei pentru sănătatea ta

Cod Roșu de caniculă în România. Ce măsuri să iei pentru sănătatea ta

Vara aceasta aduce valuri de căldură extreme, iar zona de sud a României este sub Cod Roșu de caniculă, avertizează meteorologii. Temperaturile foarte ridicate vor persista în următoarele zile, iar specialiștii recomandă măsuri stricte pentru a evita problemele de sănătate cauzate de caniculă. Medicii atrag atenția că în această perioadă este important să știm cum să ne protejăm corespunzător pentru a preveni efectele negative ale temperaturilor foarte mari.

Cine este cel mai afectat de caniculă?

Pavelina Andrei, medic primar dermatovenerologie și doctor în Științe Medicale la Spitalul Universitar de Urgență din București, explică pentru PLAYTECH că astfel de valuri de căldură vor deveni din ce în ce mai frecvente. Acest fenomen este legat de schimbările climatice și poluarea cauzată de arderea combustibililor fosili precum petrol, gaze și cărbune.

„Schimbările climatice globale sunt asociate cu efect de seră, în principal din cauza arderilor combustibililor fosili. Acestea au ca efect valuri de căldură mult mai intense cu impact asupra calității vieții și a sănătății. Adaptarea la căldură a corpului se realizează prin mai multe mecanisme: transpirația, vasodilatia periferică, reducerea ușoară a ratei metabolice. Evaporarea, fiind principalul mecanism de disipare a căldurii, apare când temperatura ambientală o depășește pe cea a corpului uman. Umiditatea crescută reduce capacitatea organismului de a elimina transpirația cu impact negativ asupra răcirii corpului”, explică medicul.

Cele mai vulnerabile categorii sunt copiii mici, în special sugarii, persoanele în vârstă și cei care suferă de diverse boli cronice. De asemenea, cei care lucrează în aer liber, cum ar fi agricultorii, muncitorii din construcții sau sportivii, sunt expuși riscului de a suferi efecte grave din cauza caniculei.

Cine riscă cel mai mult în perioadele de caniculă?

Capacitatea organismului de a se adapta la temperaturi ridicate scade odată cu vârsta și este afectată de anumite afecțiuni medicale.

„Capacitatea de adaptare la căldură scade odată cu vârsta și este afectată și de afecțiuni medicale precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, astm, bronhopneumopatia obstructivă cronică, bolile renale cronice, tulburările statusului mental și sarcina.

Categoriile cele mai expuse sunt sugarii, copiii, muncitorii care lucrează în exterior (agricultori, fermieri, persoane din domeniul construcțiilor, sportivii), dar și adulții peste 65 ani”, mai spune medicul Pavelina Andrei.

Măsuri de protecție în fața caniculei

Pentru a preveni efectele periculoase ale temperaturilor extreme, este important să gestionăm corect expunerea la soare. Medicii recomandă evitarea activităților în aer liber în intervalul orar 11.00-16.00, când soarele este cel mai puternic.

Un alt aspect esențial este hidratarea corespunzătoare, însă trebuie evitate băuturile alcoolice sau cafeaua în exces, deoarece acestea pot deshidrata organismul și mai mult.

„Foarte important este să menținem un status de hidratare adecvat. Dar nu cu bere rece sau alte băuturi alcoolice, pentru că acestea, de fapt, deshidratează sever corpul. Nici cafeaua în exces nu este recomandată, din aceleași considerente”, avertizează medicul.

Pentru cei care trebuie să iasă din casă, Pavelina Andrei recomandă să poarte haine lejere, largi, de culoare deschisă, preferabil din materiale naturale precum bumbacul sau mătasea. Totodată, este recomandată folosirea șepcilor sau pălăriilor, ochelarilor de soare și umbrelor pentru protecție suplimentară.

„De asemenea, e bine să folosim cu regularitate a cremelor agent ecran – creme SPF 50. Acestea se pot folosi și la sugarii paste 6 luni”, spune medicul.

Alte recomandări pentru perioada caniculară

Medicul atrage atenția și asupra reevaluării tratamentelor medicale în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, pentru a se asigura că nu există medicamente care să agraveze efectele caniculei. În plus, în locuință este indicată folosirea aparatelor de aer condiționat sau a dezumidificatoarelor pentru a menține o temperatură confortabilă și o umiditate optimă.

Această vară cu temperaturi ridicate reprezintă un test important pentru sănătatea publică, iar respectarea recomandărilor medicale poate face diferența între o perioadă dificilă și una gestionată corect, fără consecințe grave. Este responsabilitatea fiecăruia să ia măsuri de protecție, mai ales dacă fac parte din categoriile vulnerabile, pentru a trece cu bine peste Codul Roșu de caniculă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Oana Roman și fiica ei, interviu fără filtre. Ce o deranjează pe Isa la mama sa: „Nu are încredere”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *