Cremă de zahăr ars. Rețeta clasică explicată pas cu pas. Trucul banal pentru un desert perfect

Ce să faci pentru un gust desăvârșit

Scris de: Oana Matei

26 Sep. 2022

Cremă de zahăr ars. Rețeta clasică explicată pas cu pas. Trucul banal pentru un desert perfect

Crema de zahăr ars este unul dintre deserturile copilăriei noastre. O budincă fină de lapte, ouă și zahăr, cu aromă de vanilie și caramel este acel desert de care nu te saturi niciodată. Se prepară rapid, cu puține ingrediente și este adorat atât de copii cât și de cei mari.

Cum se prepară crema de zahăr ars? La ce trebuie să fii atentă când prepari crema de zahăr ars?

Pentru prepararea cremei de zahăr, ai nevoie de o oală emailată sau teflonată care poate fi folosită și în cuptor ( să nu aibă mânere de plastic). Sau mai poți topi zahărul într-un ibric apoi să-l transferi într-un vas Jena. Mare atenție la manevrarea zahărului fierbinte, arsura de zahăr fierbinte este foarte dureroasă și lasă cicatrici.

Dar să trecem la treabă!

Ingrediente

  • 8 ouă întregi
  • 1 litru de lapte
  • 200 grame de zahăr tos
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Pentru caramel

  • 200 grame zahăr

Crema de zahăr ars. Mod de preparare

1. Într-un castron se sparg cele 8 ouă.
2. Se adaugă zahărul, sarea și zahărul vanilat
3. Se mixează totul pentru 2-3 minute
4. Treptat se adaugă laptele rece
5. Într-o cratiță ( mai de sacrificiu) se topește zahărul pe foc mediu.
6. Zahărul se amestecă ușor până devine maro- roșcat. Aveți grijă să nu se ardă pentru că devine amar.
7. Se toarnă zahărul fierbinte, cu foarte mare atenție, în vasul termorezistent.
Important: dacă folosiți vase termorezistente de sticlă, încălziți-le în cuptor, înainte de a turna caramelul fierbinte. Temperatura cuptorului la 180 de grade, timp de 15 minute.

Etape de preparare Cremă de zahăr ars
Etape de preparare Cremă de zahăr ars

Ce e bine să știi. Detaliile care fac diferența

8. Vasul pentru copt se învârte și se înclină pentru a tapeta pereții cu caramel
9. Vasul cu caramel se lasă câteva minute la răcit
10. Peste caramel se toarnă compoziția de ouă și lapte.
11. Se pune vasul într-o tavă cu apă rece. Crema de zahăr ars se gătește la bain marie în cuptor.
12. Se dă tava cu apă și cu vasul cu cremă la cuptorul pre încălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute.
13. La fiecare 10 minute, turnați o ceașcă cu apă rece, în tavă. Apa din tavă nu trebuie să se încălzească sau să fiarbă.
14. După ce crema de zahăr s-a închegat ( se poate verifica prin mișcarea vasului, dacă face valuri sub crustă se mai lasă la copt), se lasă la răcit apoi se dă la frigider pentru 4-5 ore.
15. După ce a stat la frigider, crema se desprinde de pe marginile vasului cu un cuțit.
16. Se acoperă vasul cu o farfurie adâncă și mai mare, apoi crema se răstoarnă rapid.
17. Crema de zahăr se feliază ușor și se servește cu sosul caramel format.

Delicios!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
7.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *