Crema de zahăr ars este unul dintre deserturile copilăriei noastre. O budincă fină de lapte, ouă și zahăr, cu aromă de vanilie și caramel este acel desert de care nu te saturi niciodată. Se prepară rapid, cu puține ingrediente și este adorat atât de copii cât și de cei mari.
Pentru prepararea cremei de zahăr, ai nevoie de o oală emailată sau teflonată care poate fi folosită și în cuptor ( să nu aibă mânere de plastic). Sau mai poți topi zahărul într-un ibric apoi să-l transferi într-un vas Jena. Mare atenție la manevrarea zahărului fierbinte, arsura de zahăr fierbinte este foarte dureroasă și lasă cicatrici.
Dar să trecem la treabă!
Pentru caramel
1. Într-un castron se sparg cele 8 ouă.
2. Se adaugă zahărul, sarea și zahărul vanilat
3. Se mixează totul pentru 2-3 minute
4. Treptat se adaugă laptele rece
5. Într-o cratiță ( mai de sacrificiu) se topește zahărul pe foc mediu.
6. Zahărul se amestecă ușor până devine maro- roșcat. Aveți grijă să nu se ardă pentru că devine amar.
7. Se toarnă zahărul fierbinte, cu foarte mare atenție, în vasul termorezistent.
Important: dacă folosiți vase termorezistente de sticlă, încălziți-le în cuptor, înainte de a turna caramelul fierbinte. Temperatura cuptorului la 180 de grade, timp de 15 minute.
8. Vasul pentru copt se învârte și se înclină pentru a tapeta pereții cu caramel
9. Vasul cu caramel se lasă câteva minute la răcit
10. Peste caramel se toarnă compoziția de ouă și lapte.
11. Se pune vasul într-o tavă cu apă rece. Crema de zahăr ars se gătește la bain marie în cuptor.
12. Se dă tava cu apă și cu vasul cu cremă la cuptorul pre încălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute.
13. La fiecare 10 minute, turnați o ceașcă cu apă rece, în tavă. Apa din tavă nu trebuie să se încălzească sau să fiarbă.
14. După ce crema de zahăr s-a închegat ( se poate verifica prin mișcarea vasului, dacă face valuri sub crustă se mai lasă la copt), se lasă la răcit apoi se dă la frigider pentru 4-5 ore.
15. După ce a stat la frigider, crema se desprinde de pe marginile vasului cu un cuțit.
16. Se acoperă vasul cu o farfurie adâncă și mai mare, apoi crema se răstoarnă rapid.
17. Crema de zahăr se feliază ușor și se servește cu sosul caramel format.
Delicios!