Cu ce poți înlocui untul. 10 alternative sănătoase, le găsești în orice bucătărie

Ce variante ai la îndemână

Scris de: Oana Matei

22 Feb. 2023

Cu ce poți înlocui untul. 10 alternative sănătoase, le găsești în orice bucătărie

Multe rețete pe care le facem includ untul printre ingredientele lor. Dar, ce se întâmplă dacă suntem alergici sau intoleranți la lactoză, dacă respectăm un stil de viață vegan sau pur și simplu am uitat să cumpărăm acest ingredient? Cu ce ​​putem înlocui untul în preparatele noastre ?

10 Alimente sănătoase cu care poți înlocui untul

1.Ulei de măsline

Uleiul de măsline este o soluție excelentă pentru a înlocui untul în bucătărie. Se obține aceeași textură ca atunci când folosești unt topit, de exemplu, la prepararea aluatului, dar cu dublu avantaj. În primul rând, oferă acizi grași sănătoși mâncărurilor și, în al doilea rând, prin utilizarea uleiului de măsline se obține un aspect mai luminos după coacere. Dacă alegi să folosești ulei de măsline, este nevoie să ții cont de faptul că, cantitatea care trebuie folosită pentru a înlocui untul ar trebui să fie cu aproximativ 15% mai mică. Dacă dorești să prepari dulciuri, uleiul de măsline extravirgin are o aromă mai intensă, dar poți folosi un ulei cu aromă neutră.( găsești mai jos)

2. Ulei de floarea soarelui 

Aroma uleiului de floarea soarelui este neutră. Din acest motiv este des utilizat ca înlocuitor al untului, în special, pentru prepararea deserturilor. Ca proporții, 100 grame de unt echivalează cu 80 grame de ulei. (în brutărie, patiserie și cofetărie ingredientele lichide se cântăresc în grame).

3. Iaurt gras, cremă de brânză sau brânză proaspătă de vaci

Iaurtul este un produs lactat, la fel ca untul, dar cu mult mai puține calorii, așa că poate înlocui untul în multe rețeteAcelași lucru este valabil pentru cremele de brânză sau brânza de vaci. Aceste produse adaugă o textură fină deserturilor, cum ar fi biscuiții sau prăjiturile. Iar pentru cei care urmează o dietă vegană sau țin post , alternativa poate fi iaurtul de soia sau tofu. Proporția de iaurt de utilizat este similară cu cantitatea de unt indicată în rețetă.

4. Piure de avocado

Unul dintre cei mai sănătoși înlocuitori ai untului este pulpa de avocado. Acest fruct este o sursă de grăsimi sănătoase precum omega 3, precum și de vitaminele C și E . Textura sa untoasă și aroma delicată îl fac o alternativă excelentă atât pentru preparatele dulci, cât și pentru sărate. 60 de grame de pulpă de avocado vor fi suficiente pentru a înlocui 100 de grame de unt.

5. Piure de banane sau piure de mere

Piureul de banane are aceeași consistență ca și piureul de avocado și este foarte potrivit pentru a înlocui untul în  rețete de deserturiÎn general, piureul de fructe este mai mult decât adecvat în acest scop: pe lângă banane, este excelent și piureul de mere. Cantitatea de piure de fructe înlocuiește aceiași cantitate de unt.

6. Unt de arahide

Pentru a înlocui untul, poți folosi si untul de arahide , excelent, in special, pentru deserturi. Deoarece are o consistență foarte groasă, este indicat să-l încălzești pe baie de apă înainte de a-l combina cu celelalte ingrediente. 60 de grame de unt de arahide vor înlocui 100 de grame de unt.

7. Unt de cacao

Untul de cacao este un veritabil unt vegetal care poate înlocui untul clasic in rețete de prăjituri. Se folosește cu succes la prepararea foietajelor sau la prepararea delicioaselor deserturi de ciocolata. 80 de grame unt de cacao la 100 de grame de unt vor fi suficiente.

8. Unt de nuci

Nucile uscatecum ar fi migdalele , caju, nucile și alunele de pădure sunt foarte potrivite ca înlocuitori eficienți pentru unt.

Cum faci unt de nuci acasă : va fi suficient sa prăjești și apoi să mixezi într-un robot de bucătărie, ingredientele, împreună cu două linguri de ulei vegetal și puțină apă. Vei obține un amestec delicios cu o consistență asemănătoare cu untului. Cantitatea de unt de nuci este similară cu cantitatea necesară de unt.

9. Ulei de cocos

O altă alternativă bună la utilizarea untului este uleiul de cocos deoarece se integrează foarte bine în rețete. Uleiul de cocos solid este echivalentul a ¾ părți din cantitatea de unt pe care am folosi-o în rețetă. În bucătăria asiatică, uleiul de cocos este utilizat pe scară largă pentru aromele și textura pe care le oferă.

10. Ricotta

Acest ingredient este, de asemenea, un înlocuitor excelent pentru unt. Este folosită în principal în rețetele de deserturi ; evident aceasta nu este o opțiune universală,  deoarece exclude persoanele intolerante la lactoza și pe cei care urmează o dietă vegană, dar iți permite sa faci rețete mai ușoare și mai gustoase. Dacă in timpul preparării constați că prăjitura s-a uscat prea mult,  adaugă puțin lapte.

În ceea ce privește dozarea , la 100 de grame de unt corespund 120 de grame de ricotta.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *