Cozonacul perfect trebuie să fie rumenit la exterior, pufos în interior, să fie bine crescut și să aibă umplutură din belșug. Fiecare gospodină are anumite trucuri pentru a obține cei mai buni cozonaci de fiecare dată, însă puține știu cu ce se ung cozonacii după coacere, pentru a avea acea coajă cu aspect lucios.
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci
Cozonacul nu lipsește pe de masa de sărbătoare a românilor, fiind un desert tradițional. Indiferent că este umplu cu nucă, mac, rahat sau ciocolată, pentru a obține cozonacul perfect trebuie să ții cont de câteva detalii. De la frământare și până la coacere, iată care sunt cele mai importante aspecte!
Vezi și: La ce temperatură se lasă cozonacul la dospit. Trucurile de aur ale gospodinelor pentru a ieși incredibil de pufos și bun
- Folosește făină cu un procent mare de gluten (proteine), pentru a obține un aluat pufos, elastic și ușor de manevrat. Făina trebuie cernută de două ori înainte de frământare.
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă sunt reci, aluatul nu va crește cum trebuie. De asemenea, laptele nu trebuie să fie fierbinte, ci călduț, pentru a nu opări drojdia.
- Aluatul se frământă până când devine suplu și elastic și nu se mai lipește de mâini, după care se lasă la crescut, acoperit, până când își dublează volumul. În bucătărie trebuie să fie cald și să nu fie curent.
- După ce s-a dospit, aluatul este întins și umplut. Cozonacii se mai lasă la crescut și în tăvi, pentru 30-40 de minute, înainte de a fi puși în cuptor.
Cu sosirea toamnei, dovleacul devine ingredientul vedetă în multe bucătării, aducând nu doar savoare, ci și numeroase beneficii nutriționale. Această legumă versatilă este bogată în…
Într-o lume în care timpul pare să fie tot mai limitat, găsirea unor soluții rapide și sănătoase pentru mesele zilnice poate deveni o provocare. Fie…
Vezi și: Cum obții un cozonac pufos ca la mama acasă. Trucuri pentru un rezultat de excepție
Cu ce se ung cozonacii după coacere pentru a fi lucioși
Înainte de a fi puși la copt, cozonacii se ung cu ou bătut amestecat cu lapte. Acest amestec formează crusta, însă nu va da luciu cozonacilor. Abia după ce se scot din cuptor cozonacii se ung cu un amestec care îi face să aibă coaja lucioasă și să arate precum cei de la cofetărie.
Vezi și: Temperatura optimă la care se coace cozonacul. Câte minute se lasă la cuptor și cum verifici dacă s-a copt suficient
După ce s-au copt, cozonacii se lasă 5 minute la răcit, după care se aplică pe suprafața lor un amestec făcut dintr-o lingură de miere și una de apă. Se ung cozonacii cu ajutorul unei pensule, iar amestecul va intra în coajă și o va face moale și fragedă. În același timp, mierea de pe suprafața cozonacilor le va da acel aspect lucios, cu care îți vei cuceri musafirii la masa de Paște.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!