Pregătirea murăturilor pentru iarnă începe la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. În acest scop se folosesc diverse recipiente. Deși tot mai multe gospodine preferă legumele murate în borcane, butoaiele au fost folosite mai recent. Cea mai bună opțiune sunt recipientele din stejar.
Însă, înainte de a pune varza la murat, butoiul trebuie spălat foarte bine. Dezinfectarea vasului este un pas esenţial pentru ca varza să fie păstrată în condiții optime. Cele mai cunoscute metode de curățare sunt cele în care se utilizează o soluţie făcută din apă fierbinte şi bicarbonat de sodiu.
Dimensiunile butoiului pentru varză pot fi selectate în funcție de necesități. Legumele pregătite într-un astfel de recipient de lemn se dovedesc a fi mult mai apetisante. În plus, toate proprietățile utile sunt pe deplin păstrate în ele.
Pentru început alege varza potrivită. Există multe soiuri de varză din care să alegi, dar cea mai bună este cea care are un cap compact și se simte grea. Evită orice puncte negre sau secțiuni moi, deoarece acestea se vor decolora și vor strica varza.
Clătește varza sub apă rece și îndepărtează toate frunzele deteriorate sau învinețite pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Clătirea sub un jet revigorant de apă rece asigură faptul că legumele rămân proaspete mai mult timp. Odată ce varza este curată, trebuie să fie uscată cu o cârpă moale sau prosoape de hârtie.
Pune-o într-un castron deschis, astfel încât toate părțile să fie expuse pentru a ajuta la eliminarea umidității rămase din interiorul lor. Rupe orice frunze deteriorate sau învinețite. Pentru a menține varza cât mai sănătoasă și hrănitoare, este bine să folosești numai legume proaspete.
Evită utilizarea verzelor învinețite sau deteriorate, deoarece acestea pot conține antioxidanți care se îndepărtează prin spălare. Folosește un cuțit ascuțit sau foarfece de bucătărie pentru a îndepărta părțile care nu vrei să ajungă la murat.
Taie varza în jumătate și din nou în patru, apoi pune-o într-un castron mare și adânc, astfel încât toate frunzele ei să fie acoperite. Acest lucru le va ajuta să nu devină maro și, de asemenea, să prevină ofilirea. Adaugă condimentele și oțetul. Varza murată este delicioasă rece, consumată singură sau adaugată ca garnitură la mâncare.
Citește și când se pun murăturile, de fapt. Trucuri ca să reziste mai mult timp la iarnă