Cum a scăpat Mihai Șora la cutremurul din 1977. Detalii incredibile au fost făcute publice de Luiza Palanciuc, văduva filosofului

“În 3 martie ’77, ai primit un telefon de la Milo Petroveanu"
Cum a scăpat Mihai Șora la cutremurul din 1977. Detalii incredibile au fost făcute publice de Luiza Palanciuc, văduva filosofului

A trecut aproape o săptămână de când Mihai Șora s-a stins din viață, la vârsta de 106 ani. Pe pagina lui de Facebook, văduva sa păstrează legătura cu oamenii și postează diferite mesaje. Cel mai recent este despre cum a scăpat Mihai Șora la cutremurul din 1977.

Unde trebuia să fie Mihai Șora pe 4 martie 1977 și de ce nu a mai mers acolo

Luiza Palanciuc a rememorat la priveghiul lui Mihai Șora amintirile din perioada cutremurului de pe 4 martie 1977. Potrivit ei, cu o zi înainte celebrul filosof primise invitație la o petrecere. Din cauza că acolo ar fi fost o persoană cu care el petrecea deja multe ore pe zi la editură, Mihai Șora a refuzat. Astfel a scăpat cu viață în urma cutremurului cel mare.

“În 3 martie ’77, ai primit un telefon de la Milo Petroveanu… Ca un făcut, ai răspuns chiar tu (care, se știe, nu ești „telefonist“, cum obișnuiești să spui, nu-ți plac defel conversațiile în care nu vezi privirea interlocutorului); de obicei, răspundea Mariana. Iar Milo v-a invitat pe amândoi la o petrecere pe care urma să o dea, împreună cu Veronica, a doua zi. „Și cine mai vine?“ – ai întrebat. „Păi mai vin Anatol și Clara, Gafița…“ În clipa ceea, în mintea ta s-a rupt filmul: Gafița, alunecosul domn turnător, care-ți stătea pe cap la Editură. „Nu te supăra, Milo, dar îl văd toată ziua, nu vreau să-l mai văd și la tine…“.

Și nu v-ați dus.

Și așa ați scăpat.

Și tot restul vieții i-ai mulțumit, în felul tău așezat și tăcut, lui Gafița, te-ai rugat pentru sufletul lui mic, care l-a salvat pe al tău”, a scris văduva lui Mihai Șora pe pagina acestuia de Facebook, astfel aflându-se cum a scăpat Mihai Șora la cutremurul din 1977.

Cine este și cum arată soția lui Mihai Șora

Citește și – Cine este și cum arată soția lui Mihai Șora. Există o diferență de peste cinci decenii între ei

Mihai Șora și Luiza Palanciuc erau căsătoriți din 2014

Mihai Șora și Luiza Palanciuc s-au căsătorit în anul 2014. Partenera de viață a filosofului are 47 de ani și i-a fost alături filosofului de când prima lui soție, Mariana, a murit. Mihai și Mariana au fost căsătoriți aproape 70 de ani. Ea s-a stins din viață în anul 2011.

Luiza Palanciuc are 47 de ani este poetă, eseistă și traducătoare, îi place și filosofia politică. Alături de Mihai Șora și Emil Stratan a fondat în anul 2010 revista “Academia de poezie”. Luiza Palanciuc a lucrat și ca cercetător în domeniul filosofiei politice la Paris.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 27 martie - 2 aprilie 2023
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *