Cum arată apartamentul secret din Turnul Eiffel. Unde se află, de fapt, acesta

Apartamentul secret din Turnul Eiffel poate fi vizitat acum și de turiști
Cum arată apartamentul secret din Turnul Eiffel. Unde se află, de fapt, acesta

Turnul Eiffel este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din întreaga lume. Devenită simbolul Franței, impresionanta construcție atrage anual peste 5,5 milioande de vizitatori. Pe lângă vederea sa spectaculoasă asupra Parisului, fermecătorul turn din centrul capitalei Franței oferă și alte surprize fascinante. Una dintre ele este apartamentul construit în interiorul său. Iată cum arată acesta și unde este ascuns.

Cum arată apartamentul secret din Turnul Eiffel

Construcția Turnului Eiffel a început la 28 ianuarie 1887 și a durat doi ani, iar pentru realizarea acestuia a fost nevoie de 18.038 de piese, ce au fost conectate prin două milioane și jumătate de nituri. La construcția simbolului parizian a contribuit și inginerul român Gheorghe Pănculescu, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri. El avea să revoluționeze construcțiile metalice odată cu metoda de montare a șinei de traverse în afara spațiului căii ferate. Fără contribuția românului, durata construcției a turnului ar fi fost, cel mai probabil, mult mai mare.

Arhitectul impozantului turn a fost Gustave Eiffel, cel care, la scurt timp după finalizarea acestuia a dezvăluit că în vârful său a construit și un mic apartament. Anunțul său a stârnit rumoare în rândul elitei pariziene, familiile de bogătași dorindu-și cu ardoare să îl cumpere sau măcar să îl închirieze. Însă acest lucru nu a fost posibil niciodată.

Arhitectul ar fi primit mai multe oferte din partea unor oameni foarte înstăriți, însă nu a cedat niciodată preiunilor. Le-a refuzat pe toate, preferând să foloseasca spațiul pentru a se relaxa, pentru a lucra, dar și pentru a-și petrece serile alături de oameni de prestigiu. Însuși Thomas Edison se număra printre prietenii care îl vizitau la apartament, care se spune că i-a dăruit un fonograf, una dintre mașinile inventate de el.

Apartamentul secret din Turnul Eiffel, într-o fotografie veche
Apartamentul secret din Turnul Eiffel, într-o fotografie veche

Unde se află apartamentul din Turnul Eiffel

Apartamentul secret din Turnul Eiffel se regăsește la nivelul al treilea, la 276 metri deasupra pământului. Locuința are aproximativ 100 de metri pătrați, dar cu toate acestea, se pare că nu a fost prevăzut cu dormitor. De asemenea, se spune că nici măcar Gustave Eiffel nu și-ar fi petrecut nopțile aici.

Apartamentul din interiorul turnului a fost mobilat simplu, dar cu bun gust. Chiar dacă grinzile din metal care alcătuiesc turnul trec prin intreiorul său, acestea au fost mascate. Apartamentul avea o sufragerie, mobilată cu o masă, trei birouri, o canapea şi un pian. Era dotat, de asemenea, cu o bucătărie şi o baie. Avea o chiuvetă şi o toaletă separată. Pereții erau acoperiți cu tapet în culori calde. Separat, micul apartament mai avea trei zone de laborator doate cu echipamente pentru diverse experimente.

Gustave Eiffel avea propriul apartament în turnul pe care l-a coonstruit
Gustave Eiffel avea propriul apartament în turnul pe care l-a coonstruit

Ani la rând, apartamentul secret din vârful turnului nu a putut fi vizitat de turiști, dar acum este deschis publicului. Vizitatorii care cumpără un bilet în Turnul Eiffel, pot admira printr-o fereastră figurile din ceară, în mărime naturală, ale lui Eiffel, Edison şi Claire, fiica arhitectului, expuse în sufragerie. Conform Atlas Obscura, în apartament se regăsește o mare parte din mobila originală, care poartă amprenta marelui inginer.

9.8 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.