Mâncarea de cartofi este una dintre cele mai populare mâncăruri din bucătăria românească. Este gustoasă, sățioasă, ieftină și este perfectă pentru perioada postului. Dacă în restul anului poate fi combinată cu afumătură pentru un gust desăvârșit, în post trebuie să ții cont de un anumit ingredient pentru a obține cea mai bună mâncare de cartofi de post.
Sunt câteva preparate pe care orice gospodină știe să le facă și care te scot din încurcătură de fiecare dată. Mâncarea de cartofi este un astfel de preparat, care se servește mai ales în perioada postului și care poate fi gătit cu ingrediente accesibile, pe care oricine le are în casă.
Pentru un gust ca la mama acasă, trebuie să ții cont de câteva trucuri. În primul rând, alege un soi de cartofi care nu sunt apoși, pentru a nu deveni sfărâmicioși în timpul fierberii. Sunt ideali cartofii roșii pentru acest tip de mâncare. În plus, nu uita de condimente, pentru o aromă aparte. Boiaua afumată este cea care dă un gust desăvârșit mâncării de cartofi.
Curăță ceapa și cartofii. Toacă ceapa mărunt, iar cartofii taie-i cubulețe și lasă-i în apă rece, pentru a nu se înnegri. Toacă și ardeiul kapia și pune o cratiță cu ulei pe aragaz.
Când uleiul s-a încins, adaugă ceapa și călește-o timp de câteva minute, cu sare și cu piper. Adaugă ardeiul tocat și continuă să călești legumele, până când acestea se înmoaie. Pune o foaie de dafin și o linguriță de cimbru uscat, apoi adaugă cartofii tăiați cubulețe și scurși de apă.
Citește și: Șnitețele de soia, rețeta simplă și rapidă de post. Ce ingredient să adaugi ca să iasă mai gustoase
Pune bulionul și apă, cât să acopere complet cartofii și lasă la fiert, la foc mic spre mediu, timp de 15-20 de minute. Când cartofii sunt fierți și sosul a scăzut și începe să capete consistență, mâncarea de cartofi este aproape gata.
Pune o linguriță de boia afumată și mai lasă pe foc timp de câteva minute. Gustă și mai adaugă sare și piper dacă mai este nevoie. După ce oprești focul, adaugă pătrunjel sau mărar proaspăt tocat și pune peste mâncarea de cartofi de post. Aceasta este gata și poate fi servită, după ce se răcește puțin. Se potrivește de minune alături de o porție de murături asortate, salată de varză, însă poate fi savurată și ca atare.