Cum faci ghiveci călugăresc după o rețetă tradițională. Secretul de la mănăstire pentru un preparat deosebit

Ghiveci călugăresc

Ghiveciul sau tocana de legume reprezintă o mâncare clasică, sățioasă, care poate fi preparată oricând, inclusiv în perioada postului. Există numeroase rețete de ghiveci, însă cel călugăresc are un gust aparte, datorită modului de preparare. Cum faci cel mai bun ghiveci călugăresc și care este secretul pentru a obține un preparat deosebit.

Rețetă tradițională de ghiveci călugăresc

Așa cum îi spune și numele, ghiveciul călugăresc este un fel de mâncare tradițional, care se pregătește la mănăstiri și la schituri. Nu este o simplă tocană de legume, ci un fel de mâncare gătit pe îndelete, atât pe flacără, cât și în cuptor. Potrivit părintelui Antim de la Mănăstirea Curchi, acest ghiveci se prepară într-un tuci sau o oală cu fundul gros, pentru a nu se lipi cât timp stă la cuptor.

Pornind de la rețeta de bază, se pot adăuga și alte legume de sezon. Acest fel de mâncare este ideal în perioada postului, deoarece conține o varietate mare de legume și este foarte sățios. În plus, este practic și poate fi preparat cu ce ai la îndemână.

Citește și: Fasole de post ca la mănăstire. Trucul secret care îi dă adevărata savoare, rețeta de care nu te vei mai sătura

Ingrediente:

  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 vânătă
  • 1 dovlecel
  • 2 ardei grași
  • 1 kg roșii
  • 2 cartofi
  • 3 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • pătrunjel
  • ulei

Opțional:

  • praz
  • țelină
  • ciuperci
  • conopidă
  • fasole verde

Citește și: Alimente de post cu puține calorii. Sunt ideale în dietă, ce nu trebuie să lipsească de pe lista ta

Cum se prepară ghiveciul călugăresc, pas cu pas:

Mai întâi, se pregătesc legumele. Puteți pune mai multe sau mai puține, în funcție de ce aveți în frigider. Se spală și se curăță toate legumele. Se toacă mărunt ceapa, iar morcovul se dă pe răzătoarea mare. Acestea se pun într-o cratiță pe foc, împreună cu 3-4 linguri de ulei și un praf de sare. Se călesc timp de câteva minute, iar între timp se taie cuburi și celelalte legume.

Dacă folosiți praz, acesta se va tăia rondele, iar dacă se adaugă și ciuperci, acestea vor fi tăiate în jumătăți sau sferturi, în funcție de cât de mari sunt. După ce morcovul și ceapa s-au călit, se adaugă cartofii tăiați cuburi. Se mai lasă câteva minute, după care se pun și restul de legume. Roșiile se decojesc și se taie cubulețe sau se dau pe răzătoare și se adaugă în oală.

Citește și: Secretul celui mai gustos pilaf de post. Ingredientul secret pe care să-l adaugi. Nu te poți sătura. Are un gust special

Se adaugă cimbru uscat și piper proaspăt măcinat, precum și sare, dacă mai este nevoie. Se toarnă și o jumătate de pahar de apă și se lasă pe foc până când legumele dau în clocot. Apoi, se pune vasul la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ o oră. În funcție de câtă zeamă au roșiile, vasul poate fi acoperit cu folie de aluminiu în prima jumătate de oră. Ulterior, folia se îndepărtează și ghiveciul se lasă să se rumenească.

Se servește cu pătrunjel proaspăt tocat și cu pâine proaspătă. Dacă nu țineți post, ghiveciul călugăresc poate fi o garnitură excelentă pentru orice tip de carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…