Cum își pot afla fetele ursitul de Sfântul Andrei. Ce arată una dintre cele mai vechi tradiții

Superstiții și obiceiuri legate de ursit.
Cum își pot afla fetele ursitul de Sfântul Andrei. Ce arată una dintre cele mai vechi tradiții

Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Praznicul Sfâtului Andrei are loc în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Pe lângă semnificația religioasă, există și o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare. Iată cum își pot afla fetele ursitul de Sfântul Andrei.

Cum își pot afla fetele ursitul de Sfântul Andrei

Fie că ești o persoană superstițioasă sau vrei doar să te amuzi, poți încerca câteva metode despre care se se spune că îți poți afla ursitul.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei 2023. Obiectul pe care este interzis să îl folosești

Una dintre ele presupune să iei nouă ceșcuțe cu apă și să le torni într-un vas, de preferat nou, pe care să îl ții sub icoană. A doua zi, în zori, toarnă apa din vas din nou în fiecare ceşcuţă. Se spune că dacă va rămâne apă pe fundul vasului, fie și câțiva stropi, vei avea noroc. Iar dacă ultima ceșcuță nu se va umple complet, nu ai nicio șansă de măritiș.

Dacă vrei să îți afli ursitul, pune sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visezi că cineva îți ia grâul, atunci sigur te vei mărita. Trebuie să ții minte acea figură, pentru că el va fi bărbatul care te va lua de soție. La fel se întâmplă și dacă pui sub pernă busuioc sfințit de la Bobotează.

De asemenea, poți pregăti o turtă, pentru care trebuie să aduci în gură apă neîncepută de la fântână. Măsoară cu o coajă de nucă făina și sarea și adaugă apa. Amestecul trebuie copt pe vatră. Mănâncă turtița coaptă, însă nu bea apă după ce ai mâcat-o, pentru că în vis va veni ursitul să-ți potolească setea.

Citește și: Rugăciunea pe care să o spui de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. Cuvintele puternice, care te feresc de necazuri

Tradiii și superstiții pentru a-ți afla ursitul

Un alt obicei presupune să sfințești o verighetă la un preot și să o lași într-un pahar cu apă neîncepută. Se spune că dacă ai credință în Dumnezeu, vei vedea chipul ursitului în apă sau îl vei visa.

Un ritual un pic mai bizar este ca la miezul nopții să stai complet dezbrăcată în fața oglinzii cu ouă lumânări în mână. Se spune că în acele clipe îți vei vedea ursitul. În unele zone, pentru acest ritual mai ai nevoie şi de un pahar cu apă neîncepută, în care ai pus pe fund o verighetă a cuiva cu o căsnicie fericită.

O tradiție larg răspândită la noi este ca în ajun de Sfântul Andrei să fie pus grâu la încolțit într-un recipient. Se spune că acela din familie care va avea grâul cel mai frumos și mai mare de Anul Nou, va fi și cel mai norocos.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Adrian Nartea a renuntat la contractul cu PRO TV pentru Asia Express
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *