Cum poți afla online când te poți pensiona. Care sunt de fapt actele necesare

Ce detalii trebuie să știi despre pensionare
Cum poți afla online când te poți pensiona. Care sunt de fapt actele necesare

În prezent se ia în calcul creșterea vârstei de persionare în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând astfel în dificultate sistemele publice de pensii. Află de mai jos cum poți verirfica anul în care te poți pensiona.

Ce spune legea în România despre vârsta de pensionare

Conform legislației actuale, bărbații se pot pensiona la limita de vârstă la 65 de ani, iar femeile de la 63 de ani din 2030 și puțin peste 62 de ani în prezent. Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice CNPP sunt menționate condițiile în care angajații se pot pensiona anticipat, dar și numărul de ani de contribuție pe care trebuie să îl aibă.

Așadar, cei care vor să afle când pot ieși la pensie trebuie să introducă data nașterii și sexul, plus textul de siguranță, afișându-li-se ulterior data de la care se pot pensiona la limita de vârstă, stagiul minim de cotizare, precum și data de la care se pot pensiona anticipat și câți ani trebuie să fi muncit. De asemenea, vor afla și data la care se pot pensiona anticipat parțial, cuantumul penalizării pensiei și stagiul minim de cotizare.

Spre exemplu, potrivit adevarul.ro, situația femeilor „Decreței”, ele se pot pensiona la limita de vârsta în 2023 și anticipat în 2025 dacă au muncit 43 de ani, adică de la vârsta de 15 ani.

Poți găsi calculatorul pentru a verifica când te poți pensiona aici.

Anunțul făcut de ministrul Muncii cu privire la vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare va crește treptat, până la 65 de ani, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, în urma consultărilor cu Comisia Europeană.

„Creșterea vârstei de pensionare se va face treptat, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

În ceea ce privește stagiul minim de cotizare lucrurile stau la fel și în cazul femeilor, dar și în cazul bărbaților. Acesta este de 15 ani, dacă ne referim la pragul minim. Stagiul complet de cotizare presupune o perioadă de 31 de ani și 9 luni pentru femei și 35 de ani pentru bărbați.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *