Cum poţi cumpăra vechime în muncă. Sumele pe care trebuie să le plăteşti şi principalii paşi de urmat

Cum poţi cumpăra vechime în muncă. Începând de anul trecut, ministerul muncii a venit în ajutorul persoanelor care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare
Cum poţi cumpăra vechime în muncă. Sumele pe care trebuie să le plăteşti şi principalii paşi de urmat

Cum poţi cumpăra vechime în muncă și ce s-a schimbat în acest sens încă de la 1 ianuarie 2021. Astfel că, cei care nu au suficienți ani lucrați, își pot cumpăra șase ani vechime. Aceștia plătesc acele contribuţii care s-ar fi încasat lunar dacă ar fi muncit. Sumele se raportează la salariul minim din acea perioadă, după cum a anunțat Ministrul Muncii anul trecut. Iată sumele pe care trebuie să le plăteşti şi principalii paşi de urmat. 

Cum poți cumpăra vechime în muncă și ce pași trebuie să urmați

Începând de anul trecut, ministerul muncii a venit în ajutorul persoanelor care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public. Astfel că, aceste persoane vor putea să contribuie la sistem prin plata contribuţiilor de asigurări sociale. Vor face acest lucru pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. 

Începând cu 1 ianuarie 2021 cetățenii români care au lipsă de vechime pot cumpăra şase ani, plătind acele contribuţii care s-ar fi încasat lunar dacă ar fi muncit, raportat la cel puţin salariul minim din acea perioadă potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.

Perioadă în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii pensiilor publice, postat în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii. 

Tabelul cu sumele plătite de o persoană care vrea să cumpere vechime

Pentru a rezolva rapid problema, în cazul în care vă aflaț într-o astfel de situațe, aveți mai jos un tabel, unde sunt trecute sumele care trebuie plătite. Tabelul este rezultatul uul calcule făcute de adevarul.ro.

În cazul în care vreți să completați stagiul de vechime din perioada 2013-2018, veți plăti suma de 23.200,46 lei.

Dacă contractul se de asigurare socială se încheie în cursul anului 2021 cu un salariu minim de 2300 de lei se va plăti suma de 575 de lei pentru fiecare lună.

Un an de pensie va costa 6900 de lei. Astfel, pentru 6 ani asiguratul va trebui să plătească 6900 de lei pe an, respectiv 41.400 de lei.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

Se vor îndeplini următoarele condiții

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar. Mai multe puteți afla pe alba24.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Erika Isac, detalii despre noul iubit “Este un bărbat extraordinar!”
9.4 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *