Smântâna este un produs lactat care însoțește multe feluri de mâncare diferite. Reușește să ofere o notă distinctă in ceea ce privește aroma si textura preparatului. Există însă alternative la smântâna din lactate, respectiv smântâna de post sau vegană, pentru a o include fără grijă într-o dietă care restricționează consumul de alimente de origine animală. Dacă dorești să încerci această variantă de smântână de post, mai jos vei găsi câteva rețete ușoare de preparare.
Cele mai simple rețete de smântână de post
-
Rețeta de smântână de post cu drojdie inactivă și caju
Ingrediente
- o linguriță de drojdie inactivă
- un vârf de sare
- zeama de la o lămâie sau o lingură de oțet alb
- 100 mililitri apă
- 100 grame nuci caju
Mod de preparare
- Nucile caju se lasă la hidratat în apă pentru minim 4 ore, de preferat peste noapte.
- În robotul de bucătărie se amestecă toate ingredientele. Se gustă dacă sosul rezultat este suficient de sărat.
2. Rețeta de smântână de post cu lapte de soia
Ingrediente
- 1 litru de lapte de soia neîndulcit sau lapte de migdale
- zeama de la 2 lămâi sau 3 linguri de oțet alb
- sare după gust
- jumate de linguriță de zahăr
Pâinea de casă reprezintă o alegere clasică pentru cei care doresc să savureze un produs proaspăt, cu un gust autentic. Una dintre metodele mai puțin…
Vinul fiert este o băutură emblematică a sezonului rece, apreciată pentru aroma sa bogată și capacitatea de a încălzi sufletul în serile friguroase de iarnă.…
Mod de preparare
- Într-o crăticioară se încălzește laptele de soia, la foc mediu, până atinge temperatura de 40 de grade.
- Se toarnă lapte de soia într-un borcan înalt. Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine.
- Crăticioara se acoperă cu un capac și se dă deoparte pentru 20 de minute. Vei observa că după acest timp, smântâna începe să se închege.
- Într-un bol se pune o strecurătoare în care se așterne un strat de tifon.
- Se toarnă amestecul din crăticioară în bol prin strecurătoarea tapetată cu tifon.
- Se lasă smântâna la scurs, pentru câteva ore sau mai bine peste noapte.
- După ce s-a scurs tot ”zerul”, smântâna se transferă la într-un borcan cu capac. Se poate păstra la frigider pentru 4-5 zile.
3. Rețeta de smântână de post cu tofu
Ingrediente
- 1 cană miez de semințe de floarea soarelui
- 1 cană de lapte de ovăz sau de soia
- 1 cană tofu
- 1 lingură de oțet alb
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură de ulei neutru
Mod de preparare
- Într-un bol se hidratează miezul de semințe de floarea soarelui, minim 4 ore.
- După ce semințele s-au hidratat, se pun în robotul de bucătărie, peste care se adaugă tofu, sucul de lămâie și oțetul.
- Ingredientele se mixează timp în care se adaugă laptele de soia, puțin câte puțin pentru a controla textura pe care o va avea smântâna. Dacă vrei o textură mai densă, adaugă mai puțin lapte. Pentru o textură mai lichidă adaugă toată cantitatea de lapte.
Cu ce preparate poți servi smântâna de post
Smântâna de post sau vegană se potrivește foarte bine cu rădăcinoasele coapte sau gătite la abur.
Cartofii copți sau prăjiți iarăși sunt delicioși cu toppingul de smântână vegană.
De asemenea, dacă ungi o lipie, puțin încălzită, cu acest sos de smântână de post, peste care presari o mână de mărar tocat sau ceapă verde tocată, obții o gustare delicioasă.
Desigur, poți combina smântâna de post cu orice preparat îți place.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!