Cum poți să pregătești paste al dente. Ponturi și sfaturi utile de la un chef italian

Metode de alternative de pregătire a pastelor al dente

Scris de: Oana Matei

21 Sep. 2023

Cum poți să pregătești paste al dente. Ponturi și sfaturi utile de la un chef italian

Pastele al dente sunt considerate standardul de aur în gastronomia italiană. Pastele al dente, au acea textură perfectă, în care pastele sunt gătite ferm dar încă puțin rezistente atunci când sunt mestecate.  Acest tip de gătire a pastelor s-a stabilit în Italia după cel de-al Doilea Război Mondial și s-a consolidat definitiv în 1967, când, prin lege, guvernul italian a stabilit parametrii de calitate a pastelor. Astfel, s-a decis folosirea doar a grâului dur și un nivel minim de proteine ​​pentru producția pastelor.

Cum să gătești spaghete, macaroane sau rigatone al dente?

De la chefii italieni am adunat o serie de reguli de gătire paste perfecte al dente. Dacă vrei să știi cum se gătesc pastele al dente, te invităm să citești, în continuare, articolul nostru.

  1. În primul rând, trebuie să folosiți cantitatea adecvată de apă, adică un litru la fiecare 100 de grame de paste. Conform rețetelor italiene, este nevoie de mai multă apă pentru ca pastele să aibă suficient spațiu să fiarbă.
  2. Când încep să fiarbă, adăugăm sarea (7 grame pe litru de apă) și, când sarea se dizolvă și apa începe să fiarbă din nou, adăugăm pastele.
  3. Se amestecă puțin, în primele minute și se lasă timpul de fierbere, indicat de producător.
  4. Strecoară și amestecă pastele cu sosul preferat.

Timpul de fierbere pentru paste al dente

Timpul de fierbere va varia ușor în funcție de tipul de paste și de producător, dar pentru pastele uscate, variază de obicei între 6 și 12 minute.

Dacă, de obicei, cumpărați paste italiene, veți găsi referința timpului de gătire pe ambalaj, unde indicația va corespunde gătirii al dente.

Paste al dente: Metode de pregătire

Fierberea pasivă

Pentru fierberea pasivă se procedează astfel: se pun pastele în apă clocotită și se gătesc timp de 2 minute, apoi oprim focul. Se acoperă și se lasă pastele la fiert pasiv în apă, fără dispersie de căldură, conform timpilor de gătire indicați pe ambalaj.

Fierberea rapidă

Pentru cei care iubesc pastele aproape „crude”, aceasta este metoda ideală de gătit. Se fierb pastele, apoi se scot cu  unul sau două minute, înainte de timpul de gătire indicat pe ambalaj. Gătitul se finalizează apoi în tigaie împreună cu condimentele.

Fierberea dublă

Implică fierberea pastelor în două momente diferite. Cu aproximativ două-trei ore înainte de a ne așeza la masă, gătim pastele pe  jumătate din timpul indicat. Apoi scurgem pastele într-o tigaie cu un strop de ulei, le lăsăm să se răcească și le punem la frigider, acoperind tava cu folie alimentară. Când vrem să servim pastele, le turnăm în apă clocotită timp de un minut, asezonăm și le servim.

Vezi și Ingredientul pe care să-l adaugi în apa clocotită, înainte să pui pastele la fiert. Așa nu se vor mai lipi, trucul genial

Cum se pregătesc corect pastele

În stil risotto

Ați încercat vreodată să fierbeți paste în stil risotto? Se procedează ca la un risotto, turnând pastele și sosul într-o singură tigaie și adăugând apa, puțin câte puțin, în timpul gătirii. În acest fel aroma ingredientelor cu care le condimentăm este sporită deoarece se eliberează mai mult amidon ceea ce face condimentele mai intense. Sunt însă necesare trei măsuri de precauție: lichidul de gătit trebuie adăugat puțin câte puțin și fierbinte mereu pentru a menține temperatura constantă, pastele trebuie amestecate continuu pentru a facilita eliberarea amidonului necesar formării cremei, formele de paste mai groase trebuie gătite în prealabil în apă clocotită timp de jumătate din timpul de gătire estimat. Această metodă de gătit este potrivită pentru pastele cu sosuri nu prea bogate, care ar necesita timpi de gătire diferiți, cum ar fi paste cu usturoi, ulei și chilli sau paste cu scoici.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *