Murăturile sunt unele dintre cele mai apreciate preparate de toamnă. Se pregătesc în această perioadă a anului, pentru a fi savurate la iarnă și la primăvară. Se potrivesc alături de o mulțime de feluri de mâncare, sunt delicioase, iar dacă respecți câteva detalii, se vor păstra perfect peste iarnă. Cum pui murături asortate la borcan, ce fel de sare trebuie să folosești și care este ingredientul care le ajută să se păstreze crocante.
Dacă îți plac atât castraveții, cât și conopida, gogonelele, varza și gogoșarul murate și vrei să te bucuri de aroma lor în același borcan, murăturile asortate sunt alegerea ideală. Deși au gusturi și texturi diferite, aceste legume se potrivesc perfect atunci când sunt amestecate în borcane mai mari și puse la murat.
Unele gospodine adaugă și pepene în borcanele cu murături asortate, iar combinația de gusturi este cu adevărat specială. Pentru a pune legume asortate la murat ai nevoie de:
Borcanele și capacele de spală și se sterilizează. Legumele se spală bine în câteva ape reci. Se taie bastonașe morcovul și hreanul și se pun deoparte. Varza se taie în bucăți potrivite, după care se așază legumele în borcane, astfel încât acestea să se umple și să nu rămână spații goale. Se pun bețele de morcov și de hrean, boabele de muștar și cele de piper, frunzele de țelină și foile de dafin în borcane.
Hreanul este prezent în toate rețetele de murături, fiind un ingredient-cheie pentru păstrarea acestora în condiții optime. Această legumă rădăcinoasă ajută ca murăturile să rămână ferme și crocante peste iarnă și să nu se înmoaie pe măsură ce stau în borcane.
De asemenea, hreanul are rol antibacterian și împiedică murăturile să facă floare sau să se strice în borcane. Unele gospodine folosesc usturoi în loc de hrean, pentru că are același efect.
Pentru a prepara saramura, se adaugă o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă și se amestecă, astfel încât să se dizolve complet. Saramura poate fi pusă și pe foc pentru ca sarea să se topească mai repede, însă trebuie să se răcească complet înainte de a fi turnată peste murături.
În primele zile, borcanele nu se închid, ci se lasă doar acoperite, astfel încât să fermenteze. Saramura trebuie să fie amestecată zilnic. Pentru a face acest lucru, se poate goli saramura într-un vas separat, după care se pune înapoi peste murături sau se poate sufla aer în borcane, cu un furtun.
Citește și: Ce să presari peste murături ca să nu se înnegrească. Trucul gospodinelor pricepute este de mare ajutor
Dacă vrei să pui murături în oțet, ai nevoie de un litru de apă, o jumătate de litru de oțet de 9 grade, o lingură de sare și una de zahăr. Se pun toate ingredientle pe foc, iar când zahărul și sarea s-au topit, se oprește aragazul. Se toarnă amestecul în borcane, după ce s-a răcit. Borcanele cu murături asortate în oțet pot fi închise imediat și depozitate în cămară sau în beci.