Cum s-au cunoscut Petre și Mioara Roman, de fapt. Povestea ei l-a fascinat pe fostul premier al României

Mioara Roman s-a născut la data de 19 aprilie 1940 și a fost soția lui Petre Roman vreme de trei decenii, până la divorțul din 2007. Din căsnicia lor a rezultat o fată, Oana, acum în vârstă de 47 de ani. În ciuda carierei sale diverse, care a inclus jurnalism radiofonic, traduceri și predare în domeniul limbii și civilizației arabe, Mioara Roman și-a petrecut ultimele luni într-un azil de lângă București, din cauza problemelor grave de sănătate. Cum s-au cunoscut cei doi, de fapt?

Mioara Roman are o poveste de viață impresionantă

Mioara și Petre Roman s-au iubit timp de 30 de ani: „A fost o foarte mare dragoste. Ade­vă­rata iubire a vieţii mele. Iubirea de la 30 de ani, pasională, dar şi matură şi profundă. Petre era încă foarte optimist, eu alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie. Competitiv cum e, Petre a fost foarte impresionat de statura mea profesională, am fost pentru el ca un trofeu. Nu ştiu cât de îndrăgostit de mine a fost la început. Dar ştiu că în anii care au urmat s-a îndrăgostit de mine cu adevărat”.

Fosta soție a lui Petre Roman a avut o poveste de viață fascinantă. Potrivit Mioarei Roman, primele amintiri din copilăria ei erau din Varșovia, când mergea cu trenul, însoțită de sora mai mare și de părinți, către Polonia. Cauza mutării familiei fusese faptul că, în 1945, tatăl Mioarei Roman a primit funcția de prim-secretar în Varșovia.

Pentru un timp, Mioara a urmat cursurile unei școli particulare franceze din Polonia, apoi totul s-a schimbat când tatăl ei a fost destituit din funcție și a primit un post inferior. Ulterior, Mioara și sora ei au locuit la bunica lor și la internat. Astfel, aceasta a ajuns să studieze limba arabă sub coordonarea profesorului Yves Nathan Goldenberg.

Totuși, Mioara Roman nu a fost doar profesoară de limba arabă, ci a lucrat timp de 17 ani la Radio Bucureşti Internaţional, până în 1981, ca şefă a secţiei arabă.

Când s-a cunoscut cu Petre Roman

Mioara s-a cunoscut cu primul soț, Iosif Zilahy, la 18 ani, când s-a înscris la un curs de scrimă. La acea vreme, el era sportiv de performanță, “cu 5-6 ani mai mare și călătorea mult”. Relația lor nu a durat, ajungând la divorț la scurt timp după nașterea Catincăi, când copila nu împlinise nici măcar un an. Divorțul s-a pronunțat după 5 ani, din cauza legilor de atunci. Ulterior, Mioara s-a cuplat cu Petre Roman, bărbatul de care s-a îndrăgostit nu ca femeie tânără, ci matură și cu picioarele pe pământ.

În ultimii ani de viață, Mioara Roman s-a confruntat cu o formă avansată de Parkinson și de deteriorare neurocognitivă, necesitând îngrijire specializată. Din cauza acestor probleme de sănătate, fiica ei, Oana, a mutat-o la un azil de lux în Snagov, unde i s-a acordat toată atenția necesară.

Din păcate, Mioara Roman a încetat din viață noaptea trecută, la vârsta de 83 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. Anunțul tragic a fost făcut de fata ei, Oana, în mediul online:

„Drum lin, mama mea bună și frumoasă! Îngerii să te vegheze și să povestești tuturor, acolo sus, toate lucrurile minunate pe care le povestea aici. Tot ce sunt îți datorez! Mulțumesc, mămica mea, pentru tot! Te iubesc și te vor iubi mereu! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace!”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *