Cum să faci economie la gaz dacă ai centrală termică. Detaliul secret pe care e bine să-l știi

Ce e bine să iei în calcul
Cum să faci economie la gaz dacă ai centrală termică. Detaliul secret pe care e bine să-l știi

Cum să faci economie la gaz dacă ai centrală termică. Autoritățile ne anunță că vom avea o iarnă grea, cu scumpiri la energia electrică și cea termică. Și cum sezonul rece se apropie cu pași repezi, este bine să știm cum să acționăm astfel încât facturile să nu fie o povară. Dacă te afli printre cei care folosesc centrală proprie, pe gaz, citește acest articol până la capăt pentru a afla cum să poți face economie.

Cum să faci economie la gaz dacă ai centrală termică

În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să își monteze centrale termice în case pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de defacțiunile sistemului termic centralizat, în urma cărora, adesea, oamenii se trezesc fără căldură și apă caldă, în toiul iernii.

Dar cum în această iarnă se anunță scumpiri importante ale gazelor naturale, oamenii trebuie să fie pregătiți pentru următoarea perioadă și să învețe cum să nu facă risipă pentru a reduce cât mai mult costurile.

Există câteva lucruri pe care românii cu centrală de apartament le pot face pentru a reduce din consumul de gaze naturale, fără a le fi însă afectat confortul:

Închide centrala când pleci de acasă

Dacă nu este foarte frig afară, în cele câteva ore din zi în care tu te afli la serviciu, iar copiii sunt la școală, poți închide centrala termică fără să îți faci griji. Chiar dacă se vor răci caloriferele, atmosfera din casă va rămâne plăcută.

În cazul în care nu intri în dormitor decât seara, la culcare, pe timpul zilei nu are niciun sens să ții caloriferul în permanență deschis. Mai bine îl închizi sau îl setezi din buton pe funcția economic și lași ușa deschisă să ajungă în cameră căldura din restul casei.

Cum se folosește corect termostatul

Setează temperatura apei din centrală până în 50 de grade

O temperatură ridicată în locuință nu este tocmai indicată. Specialiștii recomandă ca temperatura ambientală să nu depășească 22-23 de grade pe timp de zi și 20 de grade pe timp de noapte. Acestea sunt valorile optime pentru confortul tau, dar și pentru un randament ridicat al centralei termice.

Așadar, pentru un apartament izolat corespunzător, este sufiecient să setăm centrala să încălzească apa la aproximativ 50 de grade. Vei avea parte astfel de o temperatura optimă în camere, dar și de apă fierbinte la duș.

Termostatul trebuie plasat în încăperea în care petreci cel mai mult timp

Adesea, centralele de apartament sunt controlate de proprietari prin termostat. Fie că vorbim de cele wireless sau de cele cu fir, acestea reglează temperatura ambientală la cea dorită. Este important că acest termostat să fie amplasat în camera unde îți petreci cel mai mult timp și unde, de o bicei, este mai cald. Dacă pui termostatul într-o încăpere mai rece, acesta va înregistra o temperatură mai scăzută, iar centrala va funcționa mai mult pentru a o încălzi.

Aerisește camerele, dar în reprize scurte

Este necesară aerisirea zilnică a camerelor pe timp de iarnă. Dar cum putem face acest lucru pentru a nu pierde foarte multă căldură și, în consecință, să nu consumăm mai mult gaz pentru reîncălzire? Ei bine, întainte de a aerisi închide centrala. Lasă geamurile larg deschise preț de câteva minute, astfel încât să aerisești bine încăperile fără a pierde căldura. Este bine să aerisești mai des și în reprize scurte, iar după ce ai închis geamurile, pornește din nou centrala.

6.7 38 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.