Cum să îți crești stima de sine. Cei mai importanți pași de urmat

Cum să ai mai multă încredere în tine.
Cum să îți crești stima de sine. Cei mai importanți pași de urmat

Stima de sine scăzută poate afecta aproape fiecare aspect al vieții. Poate să afecteze relațiile, locul de muncă și sănătatea. De aceea, este bine să poți crește stima de sine luând în calcul câțiva pași esențiali.

Cum să îți crești stima de sine

Recunoaște situațiile care te afectează

Gândește-te la situațiile care par să-ți afecteze stima de sine. Declanșatoarele obișnuite ar putea include: o prezentare la locul de muncă, o situație tensionată acasă sau o ceartă cu o peroană apropiată. Odată ce vei deveni conștientă de temerile care te afectează, vei putea detensiona mai ușor aceste gânduri negative.

Când descoperi care situații îți afectează stima de sine, observă gândurile despre ele. Acest lucru include ceea ce îți spui și modul în care vezi situația. Gândurile și convingerile tale pot fi pozitive, negative sau neutre. Ele pot fi raționale, bazate pe rațiune sau fapte. Sau pot fi iraționale, bazate pe idei false. Întreabă-te dacă aceste convingeri sunt adevărate. Le-ai spune unui prieten? Daca nu le-ai spune altcuiva, nu ți le spune tie.

Scapă de gândirea negativă

Gândurile tale inițiale ar putea să nu fie singura modalitate de a vedea o situație. Întreabă-te dacă punctul tău de vedere este în concordanță cu faptele și logica. Sau există o altă explicație? De multe ori teama de necunoscut poate provoca o mulțime de gânduri negative iraționale.

Sigur ai observat, că dacă ai un mod negativist de gândire, acest lucru îți erodează stima de sine. Gândind totul sau nimic, implicit te forțezi să vezi lucrurile ca fiind toate bune, sau toate rele. Iată cel mai des întâlnit exemplu de gândire. „Dacă nu reușesc nici acum, sunt un eșec total”. Acest lucru se întâmplă când te concentrezi doar asupra aspectelor negative. Îți poate distorsiona viziunea asupra unei persoane sau a unei situații.

Transformă elementele negative în unele pozitive. Apreciază realizările de pănă acum și acceptă că viața este formată și din nereușite.

Încurajează-te

În loc să fii dură cu tine dacă nu ai reușit, înlocuiește gândurile neadevărate cu gânduri pozitive și corecte. Folosește afirmații pline de speranță. Fii bună și încurajatoare cu tine însăți. În loc să crezi că o situație nu va merge bine, concentrează-te pe pozitiv. Spune-ți că te vei descurca, orice ar fi.

Iartă-te. Toata lumea face greseli. Dar greșelile nu sunt reflecții permanente asupra ta ca persoană. Sunt momente în timp. Spune-ți că ai făcut o greșeală, dar asta nu te face o persoană rea. Evită afirmațiile cu „trebuie”. Dacă descoperi că gândurile tale sunt pline de aceste cuvinte, s-ar putea să-ți pui prea multe pretenții.

Nu te mai compara cu alții

Să te compari cu alte persoană este o modalitate sigură de a începe să te simți inferioară. Încearcă să te concentrezi asupra propriilor obiective și realizări, în loc să le măsori în raport cu ale altcuiva. Nimeni nu are nevoie de asemenea presiune. Apreciază ce ai și fii conștientă de ceea ce poți. Nu ești într-o competiție cu nimeni, trebuie doar să te mulțumești pe tine.

Nu uita că nimeni nu este perfect. Străduiește-te întotdeauna să fii cea mai bună versiune a ta, dar este, de asemenea, important să accepți că perfecțiunea este un obiectiv nerealist. Fă ceea ce te face fericită. Dacă petreci timp făcând lucrurile care îți plac, este mai probabil să gândești pozitiv. Indiferent dacă îți place să citești sau pur și simplu să vezi un film bun, dacă aceste lucruri te fac fericită, fă-ți timp pentru asta.

Citește și cum îți recapeți încrederea în tine după despărțire

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *