Cum să îți exprimi nemulțumirile în cuplu, fără să te cerți. Secretul unei relaţii armonioase

Nu există cupluri care să nu aibă probleme. Diferența este că unele cupluri știu să le rezolve, în timp ce altele nu.
Cum să îți exprimi nemulțumirile în cuplu, fără să te cerți. Secretul unei relaţii armonioase

Potrivit specialiștilor, secretul pentru a rezolva problemele de cuplu nu este acela că unul va ceda întotdeauna. Secretul este, în realitate, comunicarea. Cum să îți exprimi nemulțumirile în cuplu fără să te cerți, nu este chiar un secret.

În  definitiv, comunicarea stă la baza multor reușite în viață, nu doar a unei căsnicii armonioase. Fără o comunicare eficientă, între cei doi încep să se acumuleze frustrările, nemulțumirile, iar toate acestea sunt ca o oală sub presiune pusă pe foc. La un moment dat, va da pe dinafară.

Dar comunicarea nu înseamnă că cei doi vor fi întotdeauna de acord. Comunicarea se referă la capacitatea de a-ți spune nemulțumirea, fără a jigni și, mai ales, capacitatea de a-l asculta pe celălalt. Pentru că, de cele mai multe ori, certurile apar din cauza faptului că nu am înțeles exact ce vrea partenerul să ne spună, ce îl nemulțumește sau nu reușim să spunem ce anume ne deranjează.

Fiecare partener încearcă să domine și să se facă auzit. După o ceartă, o împăcare nu înseamnă că lucrurile s-au rezolvat. Regretele fiecăruia dintre parteneri pentru ce au spus la nervi nu înseană că totul a fost șters cu buretele. Pentru că data viitoare când apare o diferență de opinie o vor lua de la capăt, iar ce au spus la ultima ceartă va fi reluat și amplificat.

Cum să îți exprimi nemulțumirile în cuplu, fără să te cerți

Cearta nu este o modalitate eficientă de comunicare între parteneri, chiar dacă pe moment situația s-a rezolvat. Iată cum să eviţi cearta într-un cuplu:

Comunică-i partenerului tău ce te supără

Învață să-i vorbești partenerului tău cu calm, chiar și atunci când ești nemulțumită. Spune-i ce te supără fără a ridica tonul. Nu-i reproșa toate nimicurile țipând, pentru că nu va înțelege prea bine care este motivul pentru care te superi. Poate că supărarea ta e legată de motive profunde, de care nici tu nu îți dai prea bine seama. Clarifica-ți ție însăți nemulțumirile și abia apoi împărtășește-i și lui ce te supără cu adevărat, scrie avantaje.ro.

Nu te certa după ce ai băut sau când e băut el

Nervii și alcoolul creează o combinație explozivă. Un pahar de alcool te poate dezinhiba suficient încât să spui lucruri pe care mai târziu le vei regreta. O simplă discuție în contradictoriu poate degenera într-o ceartă serioasă. Iar asta e valabil și în relația cu alți membri ai familiei, nu doar în cuplu. Dacă vrei să bei un pahar pentru că ești stresată, s-ar putea ca nici măcar să nu-ți îndrepți furia asupra cui trebuie. Asta îl va face pe partener să se simtă jignit și va răspunde pe măsură. Spune-i, pe un ton calm și ferm, ceea ce te deranjează pe moment. Altfel, nu cauți o soluție la problema ta, ci doar o cale de a te elibera de furia acumulată în timp.

Nu aduce în discuție alte subiecte

Și nu aduce în discuție toate nemulțumirile tale. Ai început discuția pe un subiect, spune-i clar ce de supără atunci, nu aminti de lucruri care te-au mai supărat în trecut. Nu vei face altceva decât să amplifici o problemă măruntă. Vei transforma o mică discuție în contradictoriu într-o ceartă serioasă. Concentrează-te asupra problemei de moment și nu aruncă în confruntare frustrările tale.

Evită violențele

Dacă simți că ceartă dintre tine și partener devine violentă sau dacă emoțiile te împiedică să te exprimi, ar fi mai bine să renunți la discuție. Însă trebuie să arăți foarte clar că este vorba doar de o amânare, că vrei să găsiți împreună o soluție și că nu doar întorci spatele părerilor lui. Învață cum să îți exprimi nemulțumirile în cuplu, fără să te cerți.

Alege momentul potrivit

Alegerea unui moment nepotrivit este cea mai sigură cale de a nu obține avantajul pe care ți-l dorești asupra celuilalt. Te vei lovi de un refuz și îl vei face pe celălalt să între instinctiv într-o poziție de apărare. Inegalitatea stărilor voastre emoționale va bloca orice fel de comunicare. Iar problemele vor ieși din nou la suprafață – poate că într-un moment nepotrivit pentru ține.

 

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Ce să pui în sarmalele murate pentru o aromă divină. Cum se fac, sunt un...
Cu ce a ajuns să se ocupe Liviu Dragnea după ce a renunțat la vlogul...
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
El este câștigătorul Chefi la cuțite, sezonul 13. Surpriză uriașă la Antena 1! 😲
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat /...
Codin Maticiuc a rămas fără telefon în autobuz! „Cumva i-am și simțit!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Verifică dacă ești pe listă: astăzi, 5 zodii primesc vestea mult așteptată
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *