Cum să treci peste despărțirea de iubit. 7 metode care îți vor prinde bine în aceste momente grele

Sfaturi de la psihologi

Scris de: Oana Matei

06 Jul. 2023

Cum să treci peste despărțirea de iubit. 7 metode care îți vor prinde bine în aceste momente grele

Despărțirea de iubit poate fi una dintre cele mai dificile și dureroase experiențe emoționale prin care poți trece. Indiferent de circumstanțe, este normal să simți o gamă largă de emoții, cum ar fi tristețe, furie, confuzie și chiar pierdere de sine. Când ai inima zdrobită este normal să apară sentimente precum melancolia, frustrarea și teama de singurătate. E greu să accepți că persoana cu care ai împărtășit aventuri nu mai este cu tine în călătorie, dar crezi sau nu, este posibil să treci peste o despărțire dacă îți acorzi timp și urmezi aceste sfaturi.

Tehnici psihologice pentru a depăși o despărțire de iubit

Chiar dacă relația ta s-a încheiat, viața continuă și sunt multe surprize plăcute care te așteaptăDe aceea îți oferim șase tehnici psihologice pentru a depăși această pauză, care te vor ajuta să spargi acel zid mare.

Permite-ți să simți

Este important să îți permiți să simți și să trăiești toate emoțiile care vin odată cu despărțirea. Nu reprima și nu nega ceea ce simți. Plânge, exprimă-ți furia sau vorbește cu prietenii apropiați despre ceea ce trăiești. Permiterea exprimării emoțiilor te va ajuta să procesezi mai ușor durerea și să faci un pas înainte. De asemenea, poți arunca toate acele sentimente negative pe o bucată de hârtie: te poate ajuta să îți ușurezi durerea, să îți limpezească mintea și să îți recapeți controlul asupra emoțiilor.

Concentrează-ți toată atenția asupra ta

Acesta este momentul să începi să petreci mai mult timp cu persoana pe care o iubești cel mai mult: TU! Profită de faptul că acum ai mai multă libertate de a-ți aminti cât de bine te poți simți făcând activități pe cont propriu și bucurându-te de timpul liber. În perioada post-despărțire este esențial să ai grijă de tine, în primul rând. Acordă atenție nevoilor tale fizice, emoționale și mentale. Adoptă un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și suficient somn. Fă lucruri care îți aduc bucurie și relaxare, cum ar fi cititul unei cărți bune, vizionarea unui film preferat sau practicarea unei activități creative.

Vezi și Soțul meu m-a părăsit. Au trecut 6 luni de la despărțire, dar tot nu mi-am revenit. Încă nu-mi vine să cred că s-a întâmplat asta

Acceptă și învață din experiență

Despărțirea poate fi o oportunitate de creștere personală și de învățare. În loc să te blochezi în durere și regret, încearcă să privești despărțirea ca pe o lecție de viață. Analizează relația și identifică aspectele care nu au funcționat sau care nu au fost satisfăcătoare. Acest proces de autocunoaștere te va ajuta să evoluezi și să eviți greșelile în viitor.

Construiește o rețea de suport

Nu te izola în această perioadă dificilă. Caută sprijinul și confortul celor dragi, cum ar fi familia și prietenii apropiați. Împărtășește-ți emoțiile și trăirile cu aceștia și cere-le sprijinul în momentele grele. De asemenea, poți lua în considerare și participarea la grupuri de sprijin sau consiliere, unde vei întâlni persoane care trec prin experiențe similare și cu care poți împărtăși și învăța.

Investește în tine

Folosește această perioadă pentru a te concentra pe dezvoltarea personală. Explorează noi hobby-uri, înscrie-te la cursuri sau programe de învățare, călătorește și descoperă locuri noi sau începe un proiect personal pe care l-ai amânat. Investirea în tine și în creșterea ta personală te va ajuta să te redescoperi și să îți redefinești scopurile și valorile în viață.

Nu contacta fostul partener

Un alt sfat foarte important pe care ți-l putem oferi zilele acestea este să nu verifici rețelele sociale ale fostului. Și dacă nu crezi că poți, te sfătuim să blochezi persoana respectivă. De ce o decizie atât de radicală? Pentru că cel mai bun mod de a accelera procesul și de a depăși dependența emoțională este prin contact zero, adică să nu ai niciun fel de contact cu fostul tău partener. În acest fel vei evita noi situații incomode sau vei reaprinde durerea pe care încă o procesezi.

Amintește-ți că durerea va dispărea

Deși în acest moment îți este greu să crezi, timpul vindecă totul. De fapt, este posibil să fi trecut deja printr-o situație similară și știi că este posibil să o depășești. Poate dura mai mult sau mai puțin timp, dar va veni o zi când vei fi trecut în sfârșit peste despărțire. Odată cu trecerea timpului îți vei da seama că nu te mai doare atât de tare. Furia va dispărea și te vei simți mai bine, chiar suficient de mult pentru a râde din nou și pentru a-ți regăsi dragostea.

Vezi și Îmi doresc să fiu fericită. Relația cu partenerul meu a devenit una toxică, nu știu cum aș putea să schimb lucrurile

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan, mărturisiri despre relația cu Victor Cornea
10 41 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *