Cum se acordă bursa socială în anul școlar 2023-2024. În ce situații pot pierde elevii acest drept

Detalii importante pentru elevi

Scris de: Daoud Andra

19 Nov. 2023

Cum se acordă bursa socială în anul școlar 2023-2024. În ce situații pot pierde elevii acest drept

Anul școlar 2023-2024 a început cu vești bune pentru elevi. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că a crescut cuantumul burselor școlare, dar și numărul elevilor care beneficiază de ele. Cum se acordă bursa socială și când a fost virată prima tranșă de bani. Ce elevi beneficiază de aceste ajutoare și în ce situații se poate pierde bursa.

Tipuri de burse de care beneficiază elevii

Aproximativ 2,7 milioane de elevi români s-au întors în bănci luni, 11 septembrie. Odată cu începerea unui nou an școlar, ministrul Educației a anunțat câteva schimbări în legătură cu bursele la care au dreptul elevii. Crește numărul celor care vor lua burse de merit, dar și valoarea acestora. Tipurile de burse pentru care pot aplica elevii sunt:

  • Bursă de merit – 450 de lei
  • Bursă socială – 300 de lei
  • Bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3000 de lei
  • Bursă de excelență olimpică II – 700 de lei
  • Burse pentru mame minore – 700 de lei
  • Bursă tehnologică – 300 de lei

Citește și: Anunțul făcut de ministrul Educației cu puțin timp înainte de începerea anului școlar. Elevii și părinții trebuie să afle imediat asta

”Crește numărul de copii care primesc bursă. La nivel general, numărul crește cu cel puțin 25-30%. La bursa de merit avem o dublare a numărului de beneficiari, îi vom prinde pe toți cei care au peste 9,50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda bursă de merit și pentru prima treime din clasă, pentru a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească pentru că, până la urmă, copiii se compară cu cei din jurul lor.”, a spus ministrul la Antena 1.

Cum se acordă bursa socială

Pot aplica pentru bursă socială elevii care fac parte din anumite categorii sociale. Copiii care provin din familii monoparentale au dreptul la aceste burse, indiferent de veniturile familie. Mai au dreptul la bursă socială elevii din familii în care venitul lunar mediu net, pe membru de familie, este mai mic decât 50% din salariul minim pe economie.

”Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinţi decedaţi, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie. Bursele sociale se acordă elevilor cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului. Bursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie”, se arată în metodologia publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: Interzis în toate școlile din România începând cu 11 septembrie. Ce nu vor mai avea voie să facă elevii

Când s-au depus cererile

Părinții au depus la secretariatul școlii cerere pentru bursele sociale în primele 25 de zile de la începerea anului școlar. Cererea a fost însoțită de declarație privind veniturile și alte documente doveditoare, dacă este cazul. Fiecare unitate de învățământ a verificat dacă elevii se încadrează pentru a primi burse.

Bursele sociale se plătesc lunar, pe toată perioada anului școlar, pe data de 15 a lunii. Primii bani au intrat în luna noiembrie. Tot acum au primit și bursele pentru lunile septembrie și octombrie.

Citește și: Cum a apărut îmbrăcată Carmen Iohannis, în prima zi de școală. Soția președintelui a atras toate privirile cu această rochie FOTO

În ce situații pot pierde elevii bursa

Există o singură condiție pentru ca elevii care beneficiază de burse sociale să nu piardă acest drept. Ei nu trebuie să acumuleze mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună. În cazul în care au 10 sau mai multe absențe, pierd bursa pe luna respectivă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
8 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *