Cum se curăță corect grătarul înainte de a pune carnea. Mulți nu știu asta

De ce nu este bine să îl speli imediat după folosire

Scris de: Daoud Andra

28 Apr. 2023

Cum se curăță corect grătarul înainte de a pune carnea. Mulți nu știu asta

Grătarele în aer liber cu familia sau cu prietenii reprezintă cea mai la îndemână metodă de socializare și relaxare. Pentru a te bucura de un grătar impecabil an după an, trebuie să îl îngrijești corespunzător și să îl depozitezi în locuri ferite de ploaie. Cum se curăță corect grătarul înainte de a pune carnea și de ce nu este bine să îl cureți după ce l-ai folosit.

Detaliul care face diferența: cum se curăță corect grătarul

Friptura făcută pe grătar este, pentru mulți, cel mai savuros mod de a prepara carnea. Un grătar bun este o investiție pe termen lung, iar dacă ai grijă de el așa cum trebuie, îl poți folosi ani la rând. Cel mai mare inamic al unui grătar este rugina, care poate afecta atât grilajul pe care pui carnea, cât și compartimentul în care faci jarul.

Citește și: Cu cât timp înainte trebuie să scoți carnea din frigider înainte de a o pune pe grătar. Acesta este de fapt secretul unei fripturi perfecte

Pentru a-l feri de rugină, asigură-te că depozitezi grătarul într-un loc unde nu îl plouă și nu îl ninge. Un alt detaliu important este acela că grătarul ar trebui să fie curățat doar înainte de folosire, nu și după. Resturile de grăsime care rămân pe grilaj creează un strat protector, de la o utilizare la alta, care împiedică rugina să se depună.

Pentru a curăța grătarul înainte de folosire, ai nevoie de o perie de sârmă curată. După ce faci focul, pune grilajul pe grătar, astfel încât resturile rămase de la precedenta friptură să se ardă și să se desprindă cât mai ușor. După ce l-ai lăsat pe foc câteva minute, dă la o parte grilajul și curăță-l cu o perie de sârmă până când îndepărtezi toată mizeria.

Citește și: Cu ce să ungi carnea de pui înainte de a o pune pe grătar. Așa nu va ieși uscată, va fi suculentă și cu o aromă intensă

Cum se curăță corect grătarul înainte de a pune carnea
Pentru a curăța grătarul, ai nevoie de o perie de sârmă

Cu ce se unge grătarul înainte de a pune carnea

După ce ai curățat bine grătarul cu peria, pune-l la loc. Înainte de a adăuga carnea, mai este un singur pas. Grătarul trebuie uns, astfel încât să se creeze un strat protector și carnea să nu se lipească de el. Pentru a unge grătarul, poți folosi o bucată de slănină, pe care o înfigi într-o furculiță.

Citește și: Când se sărează carnea de grătar. Trucul pentru a ieși perfectă

Grăsimea din slănină se va topi de la căldură și va crea un strat protector pe suprafața grătarului. Dacă nu ai la îndemână slănină, poți folosi un șervețel îmbibat în ulei cu care să ungi grătarul.

După ce ai terminat de făcut fripturile, lasă grătarul exact așa cum este și nu îl spăla, pentru că va rugini. După ce cărbunii s-au stins complet, depozitează grătarul într-un loc ferit de umezeală, până la următoarea utilizare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *