Cum se fac merdenelele. Așa ies mai bune decât cele de la patiserie

Ingredientul pe care să îl adaugi în aluat

Scris de: Daoud Andra

17 Jan. 2024

Cum se fac merdenelele. Așa ies mai bune decât cele de la patiserie

Merdenelele sunt unele dintre cele mai apreciate produse de patiserie. Nimic nu se compară cu o merdenea fierbinte, cu umplutura preferată, pe care să o savurezi în tihnă. Aceste preparate pot fi făcute însă și acasă, dacă nu vrei să le cumperi din comerț. Cum se fac merdenelele, pas cu pas, cu ce se pot umple și cum pregătești aluatul.

Ce sunt merdenelele

Merdenelele sunt acele produse de patiserie al căror aluat seamănă cu foietajul, umplute cu amestec de brânză sărată sau de carne. Acestea se pot face foarte ușor în propria bucătărie și ies la fel de bune precum cele din comerț. Pentru a obține merdenele delicioase, este ideal să faci aluatul de la zero. Dacă vrei varianta mai simplă poți folosi foi de plăcintă, pe care să le ungi cu un amestec de unt și ulei.

Citește și: Cum se face ciorba de potroace. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, este cel mai bun remediu pentru mahmureală

Cum se fac merdenelele, pas cu pas

Primul pas este să facem aluatul. Pentru acesta, ai nevoie de câteva ingrediente la îndemână, după cum urmează:

  • 500 g făină
  • un praf de sare
  • 1 linguriță oțet
  • 275 ml apă
  • 200 g unt

Se amestecă într-un bol apa, făina, sarea și oțetul și se frământă un aluat. Acesta nu trebuie să fie lipicios, ci suplu și elastic. Se împarte apoi aluatul în 6 sau 8 bucăți egale și se întinde fiecare bucată de aluat cât mai subțire. Se împarte și cantitatea de unt în tot atâtea părți egale.

Se unge fiecare foaie de aluat întinsă cu unt pe toată suprafața, apoi se împăturește în trei. Se lasă la odihnit o jumătate de oră, la rece, după care se întinde din nou cu sucitorul și se împăturește din nou. Se repetă procedura de două sau de trei ori, astfel încât să se obțină straturi, ca la foietaj.

Citește și: Cum se face tocana de legume după rețeta bunicii. Cât timp se fierbe pentru un gust desăvârșit

Cu ce se umplu merdenelele

Următorul pas este umplerea aluatului cu compoziția favorită. Se poate folosi brânză telemea simplă, amestecată cu mărar sau cu ceapă verde. În unele patiserii se face un amestec din griș și brânză sărată, cu care se umplu merdenelele.

O altă idee de umplutură este cea de carne. Poți folosi carne tocată de porc sau de vită, pe care să o călești cu ceapă și condimente. Poți face însă și merdenele cu legume, cum ar fi ciupercile sotate. Pentru a forma merdenelele, se întinde fiecare foaie de aluat sub formă de pătrat și se adaugă 1-2 linguri de umplutură în mijloc.

Se nivelează cu lingura, după care se aduc colțurile bucății de aluat spre mijloc, astfel încât să acopere compoziția. Se presează ușor, pentru a sigila umplutura. Se pun merdenelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ultimul pas este coacerea.

Citește și: Cum se face toba de casă. Rețeta tradițională

Cum se coc merdenelele, pentru a se rumeni

Se preîncălzește cuptorul la 220 de grade, ca pentru pizza. Când este încins, se pune tava pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 20 de minute sau până când sunt rumenite uniform, și la suprafață. Dacă ai cuptor electric, alege funcția de coacere cu ventilație.

După ce s-au copt, merdenelele se lasă să se răcorească puțin, după care pot fi savurate. Se servesc calde sau reci, în funcție de preferință. Dacă le preferi calde, prepară doar câteva, iar restul păstrează-le la frigider și coace-le mai târziu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *