Ciorba de fasole este una dintre cele mai iubite din bucătăria românească. Indiferent că o facem în varianta de post sau cu afumătură, aceasta se poate servi alături de o salată de ceapă roșie sau de murături asortate. În multe restaurante, ciorba de fasole vine servită în bol de pâine. Un astfel de preparat poate fi făcut și acasă, iar rețeta nu este deloc complicată. Cum se face ciorba de fasole în pâine și de ce ingrediente ai nevoie.
Atunci când mergi la restaurant și comanzi o ciorbă de fasole, de multe ori aceasta este servită în bol de pâine, în loc de vas clasic. Modalitatea de servire este una gustoasă și de efect, cu atât mai mult cu cât ”bolul” poate fi mâncat odată cu ciorba. Poți face și acasă acele boluri din pâine sau poți cumpăra chifle mai mari gata făcute, pe care să le folosești sub formă de vas pentru ciorbă.
Pentru bolurile de pâine ai nevoie de:
Se face un aluat din apă călduță, făină, drojdie, ulei, sare și zahăr și se frământă până când nu se mai lipește de mâini. Se acoperă aluatul cu un prosop și se lasă la dospit cel puțin o oră.
Mai departe, poți face bolurile în două feluri. Fie faci chifle clasice, de dimensiune mai mare, din care vei scoate ulterior miezul, fie întinzi o bucată mai subțire de aluat, pe care o pui apoi pe exteriorul unui bol de lut, astfel încât să ia forma acestuia, și o coci așa.
După ce au fost coapte, pâinile se lasă la răcit. În cazul chiflelor, se taie partea superioară și se scoate miezul, astfel încât să rămână gol în interior și să poată fi pusă ciorba. Bolurile coapte pe fundul vaselor de lut se folosesc ca atare.
Pentru ciorba de fasole ai nevoie de:
Mod de preparare:
Fasolea se spală și se pune la înmuiat de seara, în apă rece. A doua zi, se toacă mărunt ceapa, țelina, morcovul și ardeiul și se pun la călit în câteva linguri de ulei. Separat, se fierbe fasolea în apă fără sare, iar când dă în clocot și se formează spumă la suprafață, se aruncă apa. Se pun boabele de fasole peste legumele călite, se adaugă apă fierbinte și se fierbe fasolea la foc potrivit.
Separat, se dă într-un clocot carnea afumată, astfel încât să iasă spuma din ea, după care se pune în oala cu fasolea, să fiarbă împreună. Când carnea este gătită și boabele de fasole au devenit moi, se adaugă roșiile tăiate cubulețe sau pasta de tomate, sare, piper și cimbru și se mai lasă 10 minute pe foc.
Se oprește focul, se lasă ciorba să se răcorească puțin, după care se pune în bolurile de pâine. Se servește imediat, pentru că pâinea absoarbe repede zeama. Se poate savura cu tarhon uscat sau proaspăt, alături de salată de ceapă roșie sau de murături asortate.