Cum se face dulceața de nuci. Cele două ingrediente adăugate la final dau tot gustul bun

Care este perioada ideală pentru a culege fructele

Scris de: Daoud Andra

23 Sep. 2023

Cum se face dulceața de nuci. Cele două ingrediente adăugate la final dau tot gustul bun

Dulceața de nuci verzi este considerată o adevărată delicatesă în bucătăria românească. Prepararea ei necesită răbdare și pricepere și se face într-un anumit moment al anului. Acest tip de dulceață are un preț ridicat în magazine, iar motivul este lesne de înțeles. Cum se face dulceața de nuci verzi, pas cu pas, și când trebuie să fie culese fructele.

Dulceața de nuci, o delicatesă în bucătăria autohtonă

Înainte de a se coace, nucile pot fi transformate în dulceață. Acest lucru se face cât timp coaja lemnoasă încă nu s-a format. Dacă sunt culese când deja au coaja tare, nu mai sunt bune pentru dulceață. În funcție de zona țării în care locuiți și de vreme, perioada ideală pentru a culege nucile pentru dulceață este începutul lunii iulie.

Citește și: Ingredientul pe care gospodinele desăvârșite îl adaugă în dulceața de cireșe amare. Asta îi dă gust aparte

În unele zone mai calde, nucile pot fi culese mai devreme, la finalul lunii iunie. Țineți cont însă că după jumătatea lunii iulie poate fi prea târziu pentru a le mai culege, deoarece încep să capete acea coajă lemnoasă.

În orice formă, nucile sunt un fruct cu un cost ridicat. Atunci când vorbim de nucile pentru dulceață, cantitatea lor scade semnificativ după curățare. Astfel că, din două kilograme de nuci culese vei rămâne doar cu un kilogram pentru dulceață. Cantitatea de produs finit va fi, așadar, și mai mică.

Cum se face dulceata de nuci 1
Nucile pentru dulceață trebuie să fie culese în prima jumătate a verii

Cum se face dulceața de nuci

Ingrediente:

  • 1 kg nuci verzi curățate
  • 1 kg zahăr
  • 500 ml apă
  • zeamă de lămâie
  • o păstaie de vanilie
  • 2-3 cuișoare

Citește și: Secretul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată. Aceștia sunt pașii esențiali de urmat

Se spală bine nucile verzi și se curăță de coajă. Acest lucru poate fi făcut în două moduri. Unele gospodine curăță doar stratul superficial de coajă, cu un peeler pentru legume. Altele curăță nucile până la coaja albă, cu cuțitul. În funcție de cum alegi să cureți nucile, vei rămâne cu o cantitate mai mare sau mai mică de nuci.

Fructele trebuie să fie cântărite după ce au fost curățate, iar zahărul trebuie pus în aceeași cantitate. Nucile curățate se pun în apă rece, împreună cu zeamă de lămâie și se lasă timp de câteva ore sau peste noapte. Fructele trebuie să se hidrateze, iar sucul de lămâie are rolul de a împiedica oxidarea acestora.

Citește și: De ce borcanele cu murături și dulceață trebuie să stea cu gura în jos în cămară. Ai procedat greșit până acum

Apa împreună cu zahărul se pun pe foc și se lasă până când zahărul se topește și amestecul începe să fiarbă. Nucile se scurg de apă și se înțeapă cu un ac mai gros sau cu un băț de frigăruie. În acest fel, siropul va intra în ele în timpul fierberii. Se pun și nucile în vasul de pe foc, când siropul dă în clocot. Se adaugă zeama de la o lămâie și se lasă dulceața să fiarbă la foc mic, timp de o oră.

La final, se adaugă conținutul păstăii de vanilie și cuișoarele și se oprește focul. Dulceața de nuci verzi se pune în borcane sterilizate, cât timp încă este fierbinte. Borcanele se închid ermetic, se pun cu capacul în jos și se depozitează într-un loc uscat și răcoros.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *