Cum se îngrijesc orhideele. Sfaturi şi trucuri de la grădinarii profesionişti

Orhideele au nevoie de atenţie specială pentru a fi sănătoase şi înflorite tot anul. Îţi oferim câteva sfaturi şi trucuri chiar de la cei mai pricepuţi grădinari.
Cum se îngrijesc orhideele. Sfaturi şi trucuri de la grădinarii profesionişti

Orhideea este una dintre cele mai frumoase flori și de cele mai multe ori cea mai bună variantă pentru interior. Pentru ca aceasta să reziste în timp, trebuie să știi cum să o îngrijești. Dacă ai în locuința ta o astfel de plantă, avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri de la grădinarii profesioniști despre cum se îngrijesc orhideele.

Cum se îngrijesc orhideele ca să fie sănătoase

Orhideea este o plantă uşor de îngrijit, însă are nevoie de atenţie pentru a fi sănătoasă. Este o plantă tropicală destul de rezistentă, așa că este ideal să o ai acasă. Pentru ca ea să înflorească mereu, este suficient să îi dai doza potrivită de lumină și umiditate.

Există 30.000 de specii pure și aproximativ 140.000 de hibrizi de diferite forme și culori. Primul sfat ar fi să faci alegerea corectă și să iei o specie care poate fi ținută în casă la o temperatură potrivită. De asemenea, floarea trebuie să aibă umiditate moderată și luminozitate medie. Cele mai căutate sunt Phalaenopsis datorită perioadei lungi de înflorire de câteva luni.

În ce parte a casei să punem orhideea

Ideal este să pui orhideea într-un loc relativ umed, cu multă lumină, dar fără soare direct. Orhideele au nevoie de multă ventilație. De exemplu, Phalaenopsis nu are nevoie de lumină directă, așa că o poţi așeza mai departe de fereastră sau într-un loc orientat spre nord sau est, potrivit enfemenino.com.

Se poate pune și pe balcon dacă floarea nu este expusă la lumină directă a soarelui și dacă temperatura nu scade sub 8°C. Temperatura ideală pentru a păstra o orhidee este între 17°C si 23°C.

Cum se îngrijesc orhideele. De câtă apă au nevoie

Orhideea se poate uda o dată la zece zile.  Este important ca pământul să fie uscat, atunci când repeţi procedura. Umiditatea excesivă poate duce la creșterea ciupercilor sau poate provoca putrezirea rădăcinilor. O dată pe săptămână, umezeşte rădăcinile orhideelor. Umple un lighean cu apă și scufundă complet baza plantei.

Ce se întâmplă dacă vrem să schimbăm vasul în care se află orhideea, cu unul mai mare

Dacă faci asta odată la doi ani este suficient. Nu este necesar să foloseşti un ghiveci foarte adânc. Rădăcinile de orhidee au nevoie de aerare, așa că amestecul de transplant ar trebui să fie ușor. Trebuie să ai grijă ca planta să nu fie atacată de insecte dăunătoare, precum afidele, acarienii sau ploșnițele.

Ce trebuie să mai știi despre orhidee

  • O orhidee sănătoasă are frunze strălucitoare.
  • Este mai bine să nu tai tulpinile, cu excepția cazului în care sunt uscate, deoarece înfloresc periodic.
  • Un Phalaenopsis poate trăi până la 20 de ani.
  • La primul semn de deteriorare, mută orhideea. Este posibil să aibă nevoie ca pământul să fie schimbat. Este foarte important îngrășământul.
  • Nu exagera cu apa și evită să o ţii într-un loc prea luminos.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Anca Dumitra este însărcinată
8.5 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *