Cum se prepară bureții iuți. Trei metode simple și delicioase de a găti aceste ciuperci

Rețete simple și savuroase

Scris de: Daoud Andra

24 Oct. 2023

Cum se prepară bureții iuți. Trei metode simple și delicioase de a găti aceste ciuperci

Bureții iuți mai sunt cunoscuți în popor și drept iuțari sau lăptucă iute. Sunt o specie de ciupercă destul de răspândită, care se regăsește în pădurile din toate zonele României. Pot fi ușor confundați cu ciupercile care nu sunt comestibile, însă dacă ești atent la câteva detalii, vei ști să le deosebești. Cum se prepară bureții iuți, pentru a avea o savoare aparte? Există numeroase rețete pentru a pune în valoare aceste ciuperci.

Cele mai simple rețete: cum se prepară bureții iuți

Iuțarii pot fi cumpărați din piețe sau pot fi culeși direct din pădure, cu atenție deosebită la câteva detalii. Deoarece aspectul lor este asemănător cu al ciupercilor otrăvitoare, trebuie să fii atent la câteva aspecte care te ajută să îi identifici. Aceste ciuperci au o pălărie albă, cărnoasă, cu diametru de până la 20 cm.

Lamelele sunt dese și înguste, nu foarte înalte și au o culoare alb-gălbuie sau gri-verzuie. Ciupercile necomestibile au lamelele mai îndepărtate, uneori bifurcate, culori diferite și un miros specific. Bureții iuți pot fi preparați în diferite feluri, de la rețete simple până la unele complexe.

Citește și: Tocăniță de ciuperci de post cu mămăliguţă. Rețeta delicioasă pe care trebuie să o încerci, este ușor de preparat

Bureți iuți pane

Una dintre cele mai simple și mai delicioase rețete de iuțari este cea pane. Ciupercile se curăță de piciorușe și se opăresc înainte de preparare, pentru a pierde din iuțeală. Se pun în apă fiartă cu sare și le dau în clocot timp de câteva minute, după care se scurg de apă.

Iuțarii de trac apoi prin făină, ou și un amestec de pesmet cu parmezan sau cu telemea rasă. Se prăjesc în ulei încins, pe ambele părți, până când se rumenesc. Se scot pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Cum se prepară bureții iuți
Bureți iuți pane

Bureți iuți la grătar

Aceste ciuperci pot fi preparate și pe grătar. Dacă vrei să scapi de gustul lor iute și de amăreală, trebuie curățați foarte bine. Se îndepărtează pielița și se curăță foarte bine de rizuri, cu lama unui cuțit. Se taie 2-3 milimetri pe margine, de jur împrejur. Se spală în 2-3 ape reci și se lasă la scurs.

Se presară sare peste iuțari, după care pot fi pregătiți. Se pun pe grătar sau pe grill cu pălăria în sus, până când se rumenesc. Se întorc și se pune un cub de cașcaval sau de brânză în ei, care se va topi. Se lasă până când se rumenesc și pe cealaltă parte.

Citește și: Cum faci cele mai bune ciuperci pe grătar. Ce trebuie să adaugi neapărat pentru un plus de savoare

Bureți iuți murați

Se spală bine iuțarii, în mai multe ape și se lasă la scurs într-o sită. Se pune o oală cu apă și sare grunjoasă la fiert, iar când dă în clocot se adaugă ciupercile. Se lasă să fiarbă 30-40 de minute, după care ciupercile se scurg de apă.

Pentru a le mura, se face un amestec de apă și oțet, proporția fiind de 3:1. La 3 căni de apă rece, se va pune o cană de oțet. Se adaugă și o lingură cu vârf de sare grunjoasă, pentru fiecare litru de lichid. Se pune pe foc și se dă în clocot până când sarea s-a dizolvat.

Ciupercile se taie în bucăți potrivite și se pun în borcane de 800g sterilizate. Se adaugă boabe de piper, de muștar, crenguțe de mărar, foi de dafin și bucăți de hrean. Se toarnă amestecul de apă, oțet și sare în borcane, astfel încât bureții să fie complet acoperiți. Se închid borcanele, se lasă la răcit și se depozitează într-un loc uscat și răcoros.

Bureții iuți pot fi, de asemenea, congelați în pungi de unică folosință, după ce au fost fierți. Aceste ciuperci se pretează și pentru a fi pregătite sub formă de tocăniță sau trase la tigaie cu unt și usturoi.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *