Cum se prepară umplutura pentru cozonac. Ingredientul care se adaugă pentru un gust special

Cum se prepară umplutura pentru cozonac, unul dintre cele mai apreciate deserturi de Sărbători. Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar în ziua Nașterii Domnului Isus Hristos, cozonacul nu lipsește de pe mesele românilor. În cazul în care anul acesta vreți să preparați cozonacul acasă, iată mai jos o rețetă ideală. Urmând toți pașii, cu siguranță nu veți da greș.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac

Rețeta clasică de cozonac se poate face cu diverse umpluturi, în funcție de preferințe. Cu toate astea, preferatul rămâne cel cu nucă și cacao.

Ingrediente aluat:

  • 1 lingură de untură
  • 250 de grame de zahăr
  • 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime
  • 50 de grame de drojdie
  • 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță)
  • coaja de la o lămâie
  • coajă rasă de portocală
  • esență de vanilie
  • 5 gălbenușuri
  • 1 kg de făină

Ingrediente umplutura de nucă și cacao

  • 50g cacao
  • esență de rom
  • esență de vanilie
  • 500g miez de nucă
  • albușurile de la 5 ouă

Trucuri pentru un cozonac pufos:

  • Ingredientele trebuie să fie păstrate la temperatura camerei înainte să vă apucați de preparat
  • În bucătărie trebuie să fie cald pe tot parcursul pregătirii cozonacului.
  • Vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte. Apoi trebuie șters foarte bine.
  • Nu folosiți ouă de rață sau gâscă. Folosiți doar de găină.
  • când se pregătește maiaua din drojdie, trebuie să aveți grijă să nu fie fierbinte.
  • Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, se adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
  • Făina trebuie cernută înainte de a o folosi
  • Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere.
  • În medie sunt de ajuns 20 de minute.

Mod de preparare cozonac cu nucă și cacao

Drojdia se dizolvă cu o linguriță de lapte cald și una de zahăr. Peste acestea se adaugă jumătate de lingură de făină. Lăsați la crescut timp de 15 minute. Ulterior, se pregătește aluatul pentru cozonacul cu nucă și cacao.

Se cerne făina într-un castron mare, se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Laptele nu trebuie să fie fierbinte ci doar călduț.

Cum se prepară umplutura pentru cozonac
Cum se prepară umplutura pentru cozonac

Se freacă gălbenușurile cu sare, coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Topiți untura și se ungeți mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.

Frământați maxim 30 de minute. Apoi lăsați să crească într-un vas acoperit, la cald, aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

Umplutura pentru cozonacul cu nucă și cacao se pregătește astfel:

Bateți albușurile spumă cu zahăr, într-un bol, apoi adăugați cacao, esențe, nucă tocată și amestecați. Nuca se curăță foarte bine. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe. Aluatul se împarte în două.

Întindeți fiecare bucată de aluat și ungeți cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi.

Puneți această umplutură în tăvi și lăsați să crească, până ce aluatul ajunge la marginea tăvii. Ungeți cu ou și băgați apoi la cuptorul încălzit la 180 de grade.

Se coc 45 de minute. Important este să nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute. Când s-au rumenit cozonacii îi puteți acoperi cu o hârtie de copt, pentru a rămâne cu un aspect plăcut și să nu se ardă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…