Pâinea este unul dintre alimentele de bază din dieta mediteraneană și, deși se combină cu aproape orice, unii preferă să o elimine din alimentație. Asta chiar dacă nu știu dacă este cu adevărat vinovată de kilogramele în plus, sau nu. Ar fi suficient, însă, să știe cum să mănânci pâine ca să nu te îngrași.
Potrivit unui sondaj, 92,6% din populație mănâncă în mod regulat pâine, iar cea albă continuă să fie preferata spaniolilor. 75,1% o consumă, față de 28,2%, în alte zone.
În ciuda cifrelor, pâinea este adesea asociată cu alimentele de evitat, dacă vrei să slăbești. De fapt, acest aliment conține doar între 1 și 3 grame de grăsime la 100 de grame.
Din acest motiv, nutriționistul, María T. López arată cum trebuie să mănânci pâine ca să nu te îngrași.
De altfel, există studii care arată că o dietă bogată în acest aliment (mai ales dacă este vorba de cereale integrale) poate chiar să favorizeze pierderea în greutate și circumferința taliei sau pur și simplu nu are nicio influență asupra greutății.
S-a constatat că dacă se respectă cantitatea recomandată, pâinea nu îngrașă. Dar unii oameni renunță la pâine imediat de au decis că vor să țină dietă. Asta este o mare greșeală, arată nutriționista. Pâinea furnizează în principal carbohidrați care, atunci când sunt digerați, sunt transformați în glucoză. Acesta este cel mai bun combustibil pentru mușchi și creier. Cheia este să nu exagerezi cu cantitatea. Patru felii pe zi sunt cantiatea recomandată de specialiști.
Recomandarea este ca, într-o dietă de aproximativ 2.000 kcal, cel puțin 1.100 kcal să fie furnizate de carbohidrați. Și, întrucât acest nutrient este componenta principală a pâinii, dacă se reduce consumul acestuia, poate dezechilibra alimentația.
Specialiștii recomandă (dacă nu există obezitate) să consumăm patru porții zilnice de aproximativ 50 de grame fiecare. Ar trebui să fie prezent (și distribuit) la toate mesele.
Pâinea integrală conține o cantitate similară de calorii și proteine cu pâinea albă. Dar este mai bune pentru că oferă mai multe vitamine, minerale, acizi grași esențiali și fibre, care reglează tranzitul intestinal. În plus, fibrele te fac să te simți sătul și te ajută să mănânci mai puțin.
Pâinea consumată în sandvișuri este un pericol pentru că ceea ce este încorporat în el este de obicei foarte bogat în calorii: datorită cantității și umpluturii.
Nu trebuie să uităm nici că alimente precum orezul, pastele, leguminoasele, cartofii, oferă și mulți carbohidrați. Dacă o masă se bazează pe oricare dintre aceste ingrediente, atunci ar fi mai bine să nu le combini cu pâine.
Pâinea se potrivește tuturor. Daca suferi de diabet, fibrele ajuta la încetinirea absorbției glucozei, iar dacă ești hipertensiv, poți opta pentru pâine fără sare.
Miezul este partea cea mai ușoară a pâinii. Atât coaja, cât și miezul de pâine au aceeași compoziție. Diferența este că, pentru aceeași greutate, miezul conține mai multă apă, deci are câteva calorii mai puține decât coaja, scrie sabervivirtv.com.
Pâinea de secară este o pâine închisă, amară și densă, ideală dacă suferi de constipație.
Pâinea de porumb este bogată în proteine, dar fără gluten, este ideală pentru cei ce suferă de boală celiacă.
Pâinea Ciabatta produce o senzație mai mare de sațietate și este mai bine digerată.