Dana Războiu organizează cel mai mare Campionat de Robotică din Europa. „Totul a plecat de la un Victor, și acum am 3000 de Victori și Victorițe” VIDEO EXCLUSIV

„Mi-a luat câțiva ani până am reușit, dar am reușit"

Când Dana Războiu a început să le povestească apropiaților despre robotică, toată lumea se uita mirată cum o fostă jurnalistă și-a descoperit o astfel de pasiune. De fapt fosta prezentatoare TV intrase în această lume odată cu fiul ei, Victor, care construia roboți pe când avea doar câțiva ani. În momentul de față, Dana Războiu organizează competiții de robotică prin asociația ei, „Nație prin educație”, competiție la care EGO.ro a fost prezentă.

Ce face Dana Războiu, de când a renunțat la televiziune

Dana Războiu și-a susținut copiii încă din primele zile de viață, astfel că în momentul în care a descoperit că fiul ei, Victor, nu doar că este pasionat de robotică, dar este și cel mai bun dintre cei mai buni, a încercat să-l însoțească la cât mai multe competiții internaționale. Între timp și-a dat seama că în România sunt extrem de mulți copii talentați, care merită toată susținerea pentru a deveni viitori campioni. Așa a luat naștere asociația „Nație prin educație” și primele competiții regionale și naționale din România.

„Am avut o oarecare pauză, am făcut online, într-adevăr, timp de un an și jumătate, dar anul trecut am făcut în vară. Cum s-a dat drumul la întâlnirile fizice, cum am organizat competiția”, a povestit Dana Războiu despre cel mai recent Campionat Național de Robotică organizat la Sala Polivalentă din București. Așa cum spuneam mai devreme, totul a pornit de la pasiunea fiului ei, Victor, pasiune pe care acum Dana o duce mai departe.

„În sufletul meu, crede-mă, am 3000 de copii”

„În sufletul meu, crede-mă, am 3000 de copii, de Victori, că totul a plecat de la un Victor și am 3000 de Victori și Victorițe în toată România. Îmi sunt atât de dragi toți încât îmi este foarte greu să am favoriți. Ca să nu existe oricum nicio discuție, am adus șeful juriului un american. S-a urcat omul în avion, a venit, e aici, jurizează. Apoi se urcă într-un alt avion, pleacă. Nu a fost niciodată în România, nu cunoaște pe nimeni de aici. Jurizează competiția mare din SUA, unde trimitem și noi trei echipe, primele trei echipe”, a mai povestit fosta știristă, completând că în această perioadă de când se dedică copiilor pasionați de robotică, a conștientizat faptul că toate țările foarte dezvoltate, în frunte cu Statele Unite ale Americii, se tem de copiii români.

„Le este frică americanilor de noi, chiar le este frică. Stau cu ochii pe România. Noi transmitem competiția live, pe intenet, și se uită toate echipele americane. Americanii nu doar că se nasc în condiții mai bune, dar au ca sponspori Boeing, Nasa, SpaceX, aceste companii mamut, care au trilioane și care pot să investească foarte mult”.

„Am reușit să le oferim accesul în facultățile de profil, în Politehnici, fără examen”

În clipa de față organizează cea mai mare competiție de robotică din România, campionat în urma căruia trei dintre echipele participante au șansa să ajungă la Campionatul Mondial din Huston, SUA. Însă țelul Danei Războiu nu este de a câștiga cele mai multe concursuri de profil, așa cum se întâmplă în momentul de față, ci să le ofere un viitor celor care aleg să-și ducă pasiunea pentru robotică la un alt nivel.

„Spuneam mereu că este cea mai mare competiție de robotică din România, însă mi-am dat seama că este cea mai mare competiție de robotică din Europa, nu din România. Ca și număr de copii și de echipe. Suntem peste alte țări ca Germania, Italia, Spania, Marea Britanie”, ne-a mai povestit Dana Războiu, care mărturisește că drumul ei nu este însă unul ușor, însă în clipa de față a reușit să obțină un lucru mare pentru copiii talentați.

„Mi-a luat câțiva ani până am reușit, dar am reușit, și anume să le oferim accesul în facultățile de profil, în Politehnici, fără examen, celor care fac perfomanță la robotică. Politehnicile din țară oferă locuri pentru copiii din competiția de robotică organizată de Nație prin Educație. Asta este pentru mine cea mai mare mulțumire. Pentru că unii dintre ei poate s-ar fi gândit să plece, dar dacă tot au locul asigurat la Politehnică la Timișoara sau la Cluj, ori Iași sau București, poate rămân. Nu am putut să-mi imaginez că o să ajungem aici, în schimb eu am un vis și anume că România, într-o bună zi, va pune educația pe primul loc. Pentru că în acea zi, când vom cădea toți de acord că dacă nu punem educația pe primul loc, nu poate să ne fie bine, în acea zi avem șanse să ne comparăm cu toate națiunile mari ale lumii. Că de asta este Nație prin Educație, ca să facem o nație mare și puternică în lume prin educație”.

„Victor studiază la Londra inginerie generală”

Competițiile organizate de Dana Războiu, prin asociația pe care a fondat-o, sunt doar la nivel de licee, astfel încât fiul ei nu mai poate participa. Totuși, Victor încearcă să fie mentor pentru mulți alți tineri, dar și să ajute atât cât programul îi permite.

„Victor este student deja. Studiază la Londra inginerie generală, ce e mai greu, nu știu dacă este ceva mai greu decât ingineria generală, dar îi place foarte mult, are foarte multă treabă. Mi-a scris zilele trecute că din păcate, oricât își dorește, pentru că el își dorește foarte mult, anul trecut a ajutat pe partea de tehnic, a fost membru al echipei tehnice, anul acesta nu a avut cum să ajungă pentru că e în urmă cu niște referate pentru școală, niște lucrări ceva. Dar el suferă că nu poate veni aici”, ne-a mai declarat Dana, completând că în continuare este robotistul familiei și ori de câte ori vine în România, are grijă să-i dea lucruri de făcut prin casă.

„De câte ori vine acasă îmi face tot timpul câte ceva. Acum mi-a mai desfăcut ceva pe la aerul condiționat. Eu de abia aștept să vină. Îi fac listă când vine, cu ce are de făcut, la ce să se uite”.

Citește și – Cum a ajuns Dana Războiu să practice yoga: „Nu mă puteam apleca să îmi leg șireturile” EXCLUSIV

„Vorbește foarte bine românește, scrie corect, deși a studiat de mic în școală britanică”

Fiul cel mare al Danei Războiu locuiește în Marea Britanie însă ori de câte ori are timp vine cu plăcere acasă, astfel încât mama lui crede că atunci când își va finaliza studiile va lucra foarte mult în România. La cum îl cunoaște nu se va angaja în vreo firmă, ci își va înființa propria lui compania. Crede acest lucru pentru că îl vede foarte atașat de familie, dar și de țara natală.

„Vin, atât el cât și Marc, în continuare cu mine în vacanțe, le place, dar asta și pentru că îi las liberi, nu încerc să le impun un program, este foarte multă democrație la noi. Dacă vrem facem, dacă nu, nu. Cu niște reguli și cu niște limite, într-adevăr, adică sănătatea nu se discută, curățenia noastră personală și a casei nu se discută, dar în rest suntem liberi să facem cam ce ne place. Uite, de Revelion nu au venit cu mine, aș fi vrut să schiem împreună de Revelion, dar nu au vrut. Cel mare a vrut la noi la munte, la Poiană, și cel mic a zis că dacă cel mare nu vrea, nici el nu vrea. Așa că am stat acasă de Revelion. Deocamdată vine în țară. Îi place România, este legat de România, vorbește foarte bine românește, scrie foarte corect românește, deși a studiat de mic, de la grădiniță, în școală britanică. Sunt uimită cât de bine scrie românește. Sunt fericită pentru că eu ca jurnalist m-ar deranja foarte tare să nu scrie bine”, a mai povestit Dana Războiu pentru EGO.ro.
Video: Cătălin Shadi Sîrbu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
6.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Imaginea MOMENTULUI! Prima fotografie după anunţul BOLII lui Kate. Familia Regală nu a mai putut...
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum s-a împrietenit cu medicul Ana Aslan
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca...
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită,...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Dovada că Charlie Chaplin a fost ROMÂN! Cum a devenit prieten cu Ana Aslan
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Un val de schimbare cosmică este pe cale să redea fiecărei zodii noi drumuri de...
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl...
SURPRIZĂ în showbiz-ul din România! La un an de la nuntă, vedeta noastră a anunțat...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *