De câte ori este bine să te spovedești pe an. Ce spun preoții

Ce reprezintă spovedania și de ce este folositoare?
De câte ori este bine să te spovedești pe an. Ce spun preoții

Spovedania este una dintre Tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe și reprezintă mărturisirea păcatelor și angajamentul pe care și-l iau credincioșii în fața lui Dumnezeu că se vor lepăda de acestea. Taina Sfintei Spovedanii este un ritual pe care creștinii îl săvârșesc, de regulă, înainte de a primi Sfânta Împărtășanie. Află de câte ori este bine să te spovedești pe an.

Ce este Sfânta Taină a Spovedaniei

Spovedania este una dintre tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe, alături de alte două sfinte taine precum Sfântul Botez și Împărtășania. Prin spovedanie, credincioșii își mărturisesc păcatele și primesc iertare, angajându-se în fața lui Dumnezeu să se îndrepte.

Taina Spovedaniei sau a mărturisirii se mai numește și Taina Pocăinței, întrucât pocăința înseamnă lepădarea de păcate. Cine nu își părăsește păcatele și alege să le facă pe mai departe, acela nu se pocăiește și cine nu se pocăiește nu poate primi iertarea păcatelor.

Spovedania ușurează sufletele credincioșilor de povara propriilor greșeli, de aceea, de multe ori oamenii se simt mai bine din punct de vedere psihic și au un moral mult mai bun după ce s-au spovedit.

Potrivit învățăturilor bisericești, spovedania este o practică necesară pentru liniștea sufletească a oricărui creștin. Cu cât un om înaintează mai mult în viață, cu atât cumulează mai multe păcate, care pătează veșmântul de lumină primit la botez și întunecă sufletele.

Citește și: „De câte ori ne putem împărtăși pe an. Ce spun preoții, de fapt”

De câte ori este bine să te spovedești pe an

Pentru a se putea bucura din nou de pace și liniște sufletească, credinciosul trebuie să meragă la duhovnic să-și mărturisească păcatele. Spovedania reprezintă o curățire a sufletului și trebuie practicată ori de câte ori simți că ceva te apasă. 

Spovedania nu este legată de termene, astfel că fiecare creștin se poate prezenta în fața duhovnicului ori de câte ori simte nevoia de a-și ușura sufletul de povara păcatelor și de a primi mângâierea Harului și nădejdea iertării.

Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, credincioșii obișnuiesc să meargă la spovedit în posturi. Sfinții Părinți ne-au lăsat ca învățătură să mergem la spovedanie de cel puțin patru ori pe an, în cele patru mari posturi: al Paștelui, al Crăciunului, al Sfintei Marii și al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Însă preoții recomandă în ziua de astăzi credincioșilor să se spovedească și mai des de atât.

„Văzând cum s-au înmulțit păcatele, căderile, ispitele, noi recomandăm de mai multe ori, dar minim de patru ori”, spune părintele Ioanichie Bălan în cartea „Spovedania, Taina Împăcării”.

Citește și: „Te poți împărtăși dacă nu ai ținut post? Ce spun preoții, de fapt. Răspunsul clar

De ce nu trebuie să ne fie rușine să ne spovedim

Mulți oameni evită să meargă la spovedit deoarece se simt rușinați de păcatele pe care le au și au o reținere față de preot. Acest lucru este însă greșit, pentru că oamenii trebuie să vadă în duhovnic un simplu martor al mărturisirii lor și nu judecător al păcatelor acestora. Credincioșii își mărturisesc păcatele în fața lui Dumnezeu și nu în fața preotului.

Reguli pentru spovedanie

Atunci când mergi la spovedit este recomandat să ai în vedere câteva reguli generale:

  • Spovedania trebuie să fie făcută de bunăvoie, ca urmare a dorinței credinciosului de a-și ușura sufletul de greutățile care îl apasă, nicidecum să fie impusă, întrucât în acest caz ritualul nu mai are însemnătate;
  • Fii sincer și nu ascunde lucruri atunci când te spovedești. Mărturisește toate păcatele și nu omite nimic din ceea ce îți apasă sufletul. Dacă nu ești complet deschis și sincer în fața lui Dumnezeu, păcătuiești mai tare, iar spovedania nu va mai fi completă;
  • Nu intra la mărturisire atunci când preotul este ocupat, obosit sau aglomerat – nu vei reuși să faci o mărturisire completă;
  • Evită să te așezi într-un loc din care poți să auzi ce mărturisesc cei care intră înaintea ta;
  • Nu vorbi cu cei care așteaptă să intre la mărturisire și nu cleveti. Nu râde și nu critica;
  • Asigură-te că vorbești clar în fața preotului astfel încât să te poate înțelege. Iertarea va fi oferită doar pentru păcatele auzite;
  • Nu schimba duhovnicul pe motiv că te întreabă prea multe sau că îți este rușine să îi mărturisești păcatele cele mari;
  • Nu povesti nimănui ce te-a întrebat duhovnicul, pentru a nu fi judecat pentru păcatele tale și a nu sminti pe alții;
  • Pregătește-te înainte să mergi la mărturisit. Postește 5 zile, iar în ziua în care te spovedești ține post negru.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
4 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *