De câte ori ne putem împărtăși pe an. Ce spun preoții, de fapt

Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru a te putea împărtăși
De câte ori ne putem împărtăși pe an. Ce spun preoții, de fapt

De regulă, credincioșii obișnuiesc să se împărtășescă în perioadele de post, însă potrivit rânduielilor bisericești, nu este necesar să fie neapărat post pentru a putea primi Sfânta Împărtășanie. Iată de câte ori ne putem împărtăși pe an.

De câte ori ne putem împărtăși pe an

Se spune că Sfânta Împărtășanie și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos formează centrul vieții duhovnicești a creștinului. Fără ele nu există mântuire și viață în Hristos, așa cum chiar Mântuitorul a spus: „De nu veți mânca Trupul Fiului Omului și de veți bea Sângele lui, nu veți avea viață întru voi” (Ioan 6, 51-53).

Sfânta Împărtășanie este una dintre tainele de bază ale Bisericii Ortodoxe, alături de alte două sfinte taine precum Sfântul Botez și Spovedania. Sfânta Împărtășanie se mai numește și Euharistie, adică mulțumire, recunoștință pentru că le este dăruită credincioșilor din mulțumire și recunoștință față de Iisus Hristos, potrivit credinta-ortodoxa.com.

Ce spun Sfinții Părinți

Deși credincioșii obișnuiesc mai cu seamă să se spovedească în timpul posturilor de peste an, aceasta nu este o reagulă imposă de canoanele bisericești, ci o cutumă împământenită de-a lungul timpului. De fapt, în realitate, Biserica Ortodoxă nu specifică exact de câte ori este bine să te împărtășești într-un an, însă există sfaturile Sfinților Părinți după care credincioșii se pot ghida.

Sfântul Nicodim aghioritul spune: „Toţi binecredincioşii creştini sunt îndatoraţi să se împărtăşească des. Acest lucru îl poruncesc Stăpâneştile porunci ale Domnului nostru Iisus Hristos, Faptele şi Canoanele Sfinţilor Apostoli şi ale Sfintelor Sinoade şi mărturiile locale ale Sfinţilor Părinţi, Cuvintele, rânduiala şi sfinţita lucrare a Sfintei Liturghii și însăşi rânduiala Sfintei împărtăşiri.”

Atunci când Iisus a predat această taină ucenicilor săi nu a dat-o ca pe un sfat, ci a spus-o poruncitor: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu şi Beţi dintru acesta Toţi, acesta este Sângele Meu”. Cu alte cuvinte, Trupul și Sângele Mântuitorului trebuie primite neapărat, nefiind o alegere opțională, arată serilebiblice.ro.

În Canonul al 8-lea apostolic spune că „Dacă cineva nu se împărtăşeşte când se săvârşeşte Liturghia să spună pricina pentru care nu se împărtăşeşte şi de va fi binecuvântată să se ierte, iar dacă nu o va spune, să se afurisească”.

De asemenea, atunci când Sfântul Serafim de Sarov a fost întrebat cât de des ar trebui să se împărtășească credincioșii, el a răspuns: „Cu cât mai des cu atât mai bine”

Condițiile care trebuie respectate pentru a te putea împărtăși

În primul rând, credinciosul care merge la biserică să primească Sfânta Împătășanie trebuie să aibă o mare credință în Dumnezeu. „Că cine nu vine cu credință și cu lacrimi la Sfânta împărtășanie, spre osândă se împărtășește”.

O a doua regulă esențială pentru cel care vrea să se împărtășească este să fie spovedit. Copiii până în 7 ani nu au nevoie de spovedanie pentru a se împărtăși, însă după această vârstă, orice om trebuie să meargă la duhovnic pentru a-și mărturisi păcatele în cadrul Sfintei Taine a Spovedaniei și abia apoi poate primi împărtășania. În unele cazuri este nevoie ca omul să respecte canonul dat de duhovnic.

De asemenea, pentru a se putea împărtăși, credinciosul trebuie să postească cele patru posturi, miercurea și vinerea. Cine nu postește, deși poate, nu se poate împărtăși. Excepții pot face copiii, cei grav bolnavi și bătrânii care nu pot posti, arată credinta-ortodoxă.com.

Împărtășania presupune și curățenie trupească, așa că cei care vor să o primească nu trebuie să aibă relații intime cu partenerul sau partenera în timpul postului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *