De câte ori trebuie să schimbi apa la fasole, când o fierbi. Trucul gospodinelor iscusite

Scris de: Oana Matei

21 Mar. 2023

De câte ori trebuie să schimbi apa la fasole, când o fierbi. Trucul gospodinelor iscusite

Fasolea se află în topul celor mai populare leguminoase, oferind o mare varietate de preparate delicioase perfecte pentru a se bucura de toată lumea. Însă un aspect important de luat in calcul, indiferent de rețeta pe care o alegeți, este timpul de fierbere al acestui ingredient, care poate varia in funcție de înmuiere si daca iî faceți într-o oala obișnuită sau sub presiune. Totodată, trebuie să știți când și de câte ori  să schimbați apa în care fierbe fasolea. Acest lucru, vă va scăpa de balonare sau de neplăceri digestive.

De câte ori se schimbă apa când gătim fasole boabe?

Știm cu toții că pentru a fierbe fasolea mai rapid este necesar ca boabele de fasole să stea la înmuiat în apă pentru câteva ore. Dar ce facem cu apa în care s-a înmuiat fasolea, se aruncă sau nu? În rândurile următoare vă vom arăta care sunt pașii de fierbere a fasolei boabe, de câte ori se schimbă apa și care sunt motivele:

Vezi și Secretul ciorbei de fasole. Ce să pui în ea ca să iasă ca la mama acasă. Asta îi dă un gust bun

  • Boabele de fasole se spală bine, apoi se pun la înmuiat într-o oală cu apă rece pentru minim 6 ore. Apa trebuie să depășească cu 3-5 centimetri nivelul boabelor de fasole. În această etapă vasul cu boabele de fasole se ține la rece, în frigider pentru a evita fermentarea fasolei.
  • După ce fasolea s-a înmuiat, apa se aruncă. Fasolea se clătește bine sub jet de apă și se pune într-o oală, mai mare, la fiert. Nivelul apei trebuie să fie mai ridicat cu 5-6 centimetri peste nivelul boabelor de fasole.

Ce e bine să adaugi în apa în care fierbi fasolea

  • Peste fasole se adaugă o linguriță de bicarbonat. În momentul fierberii, acesta va forma o spumă albă, care nu se înlătură.
  • În paralel se pune la fiert într-o altă oală, o cantitate de apă similară, .
  • În momentul începerii fierberii, a apei în care fierbe fasolea, se cronometrează 30 de minute, apoi apa se aruncă și se va schimba cu apa deja fiartă din a doua oală. Motivul pentru care apa se schimbă este că fasolea, prin fierbere, elimină o toxină numită fitohemaglutinină. Această toxină se găsește în cantități mai mari la fasolea roșie, dar este prezentă și în fasolea albă.
  • Odată schimbată prima apă, se repetă operațiunea de încă două ori. Astfel evita indigestia sau disconfortul creat de consumul de fasole boabe.
  • Un alt aspect important în procesul de fierberii al fasolei, este să nu puneți sare. Sare se adaugă la sfârșitul preparării mâncării de fasole.
  • Un alt inhibitor al fierberii boabelor de fasole este sucul de roșii sau orice derivat de roșii. De asemenea, acestea se adaugă la final.
  • Cel mai bine pentru o digestie ușoară, fasolea se servește simplă cu salată de murături, ceapă verde sau uscată.

Vezi și Pune acest ingredient în fasole ca să fiarbă de două ori mai repede. Vei regreta că nu ai încercat asta până acum

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Kate Middleton, ravisantă la prima apariție publică după diagnosticul de cancer
9.2 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *