De ce apar alunițele pe corp și când devin un pericol pentru sănătate. Precizări importante de la dr. Roxana Lungoci

Unele alunițe sunt din naștere, altele apar de-a lungul vieții
De ce apar alunițele pe corp și când devin un pericol pentru sănătate. Precizări importante de la dr. Roxana Lungoci

Roxana Lungoci, doctor specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a explicat la Ego Life, prezentată de Dana Săvuică, când și de ce apar alunițele. De asemenea, aceasta a precizat când devin alunițele un pericol pentru sănătate.

De ce apar alunițele pe corp și când devin un pericol pentru sănătate

Medicul Roxana Lungoci dezvăluie cât de periculoasă este expunerea la soare fără să avem pe piele cremă cu factor de protecție solară. Potrivit ei, multe dintre alunițe apar din cauza razelor ultraviolete. Acestea stimulează melanina și așa apar mici malformații pe piele, numite alunițe.

“Alunițele apar de la soare, de la radiațiile ultraviolete care stimulează melanina să aibă o malformație, practic. Alunițele sunt o mică malformație locală”, a spus medicul Roxana Lungoci, specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Când devin alunițele periculoase pentru sănătate? “Toate se numesc formațiuni tumorale”

Medicul Roxana Lungoci spune că toate alunițele se numesc, în termeni medicali, formațiuni tumorale. O aluniță începe să reprezinte un pericol în momentul în care este foarte traumatizată, adică foarte expusă la soare. Atunci când o persoană observă că o aluniță de pe corp s-a schimbat cât de puțin este important să meargă la doctor pentru o evaluare.

“Sunt alunițe și alunițe, alunițe bune și alunițe rele. Toate se numesc formațiuni tumorale. Formațiune tumorală nu înseamnă cancer în primul rând. Formațiune tumorală înseamnă orice dâmb anormal de pe piele. Și un lipom este o formațiune tumorală, subcutanată bineînțeles. La un moment dat, din cauza traumatismelor și radiațiilor… astea sunt cele mai periculoase, radiațiile UV, fără protecție solară pe alunițe, pot duce la malignizarea lor. Chiar și o aluniță normal, pe care o avem din naștere, foarte traumatizată, foarte arsă, poate să ajungă la un moment dat un cancer de piele. Orice aluniță care se modifică oricât de puțin trebuie să o urmărim, dacă se modifică mai mult trebuie să scăpăm de ea”, a mai spus Roxana Lungoci la Ego Life.

Emisiunea Ego Life, prezentată de Dana Săvuică, poate fi urmărită luni, de la ora 21:00, pe paginile:

10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.