De ce ar trebui să stingi televizorul înainte să adormi. Motivul crucial

Adormitul cu televizorul arpins poate provoca anumite afecțiuni care pot duce la o moarte prematură, susține un expert.
De ce ar trebui să stingi televizorul înainte să adormi. Motivul crucial

De ce ar trebui să stingi televizorul înainte să adormi. Cu toții ne dorim un somn de calitate în timpul nopții, însă din cauza obiceiurilor pe care le avem seară de seară înainte de culcare, ne trezim obosiți, fiindu-ne adesea foarte greu să ne revenim pe parcursul zilei. Adomitul cu televizorul aprins este unul dintre ele, iar mai nou s-a demonstrat că acest obicei nu este deloc sănătos. Poate provoca afecțiuni grave. Iată ce au descoperit recent cercetătorii.

De ce ar trebui să stingi televizorul înainte să adormi

Potrivit unui studiu realizat de Școala de Medicină a Universității Northwestern, dormitul noaptea chiar și cu cea mai mică lumină ambientală aprinsă poate dăuna funcțiilor cardiovasculare.

În cadrul cercetărilor, specialiștii au examinat rolul luminii în timpul somului unor adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani. Rezultatele au rătat că dormitul timp de o singură noapte cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sonorul oprit, a crescut glicemia și ritmul cardiac al oamenilor în timpul somnului.

Studiul a arătat că expunerea la orice fel de lumină în timpul perioadei de somn a fost „corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbații, cât și la femeile în vârstă, scrie The Sun.

Cercetătorii au descoperit că rezistența la insulină a apărut dimineața după ce oamenii au dormit într-o cameră luminoasă. Rezistența la insulină este atunci când celulele din mușchi și grăsime nu răspund bine la insulină și nu pot folosi glucoza din sânge pentru energie. Pentru a compensa, pancreasul produce mai multă insulină, iar glicemia crește în timp.

„Acum, arătăm un mecanism care ar putea fi fundamental pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru. Arătăm că afectează capacitatea de a regla glucoza”, a precizat șefa secției de medicină a somnului, Phyllis Zee

Cercetătorul a declarat că ea și echipa sa au fost surprinși de faptul că mai puțin de jumătate dintre bărbații și femeile din studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puțin cinci ore în fiecare zi.

„Mai mult de 53 la sută sau cam așa ceva au avut puțină lumină în timpul nopții în cameră”, a mai spus Zee.

Recomandările specialiștilor

Ea a adăugat că persoanele care au dormit cu un nivel mai ridicat de lumină au fost mai predispuse să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu.

„Știm că cei care dorm târziu tind să aibă, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”.

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a sfătuit ea.

Experții îi sfătuiesc pe oameni să își poziționeze paturile departe de ferestre sau să folosească jaluzele care blochează lumina. De asemenea, oamenilor li se recomandă să evite să își încarce laptopurile și telefoanele mobile în dormitor, unde lumina albastră care afectează melatonina le poate perturba somnul.

9.3 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.