De ce au sunat sirenele în România, 28 februarie 2024. Toți românii trebuie să știe asta

De ce au sunat sirenele în România, 28 februarie 2024. Toți românii trebuie să știe asta

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut, miercuri, 28 februarie 2024, un nou exercițiu de alarmare publică, programul fiind intitulat „Miercurea Alarmelor”, care a avut loc la nivelul tuturor județelor din România.

Exercițiu de alarmare publică în toată România

IGSU a explicat că, miercuri, 28 februarie, de la ora 10.00, va avea loc un exercițiu de alarmare publică pentru verificarea funcționării sirenelor din municipiul București și din toate județele țării:

„Acest exercițiu este desfășurat în contextul organizării la nivel național a evenimentului Săptămâna Protecției Civile, în perioada 26.02-04.03.2024. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările noastre. Pentru a evita panica, informați și membrii familiei”, a punctat ISU București-Ifov.

„28 februarie a.c, de Ziua Protecției Civile se desfășoară un exercițiu de alarmare publică din seria Miercurea sirenelor, conform unui anunț recent al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Astfel, miercuri, la ora 10.00, sirenele de alarmare publică vor fi acționate din nou în toate județele țării.

În aceste condiții, cetățenii ar trebui să știe, pentru orice eventualitate, ce înseamnă alertele și unde ar trebui să se adăpostească în caz de pericol iminent. În toate județele țării se vor desfășura exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației”, a transmis IGSU ieri.

Alarma la dezastre se compune din cinci sunete

Astfel, în intervalul orar 10:00 – 11:00, IGSU a folosit cele trei sisteme de alarmare în acest exercițiu:

  1. Alarmă la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare;
  2. Prealarmă aeriană – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare;
  3. Alarmă aeriană – se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Potrivit autorităților române, „sirenele din țară vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților. Deși acționarea sirenelor poate genera disconfort în rândul cetățenilor, deprinderea modului de comportare si familiarizarea cu tipul urgentei anunțate sunt de un real folos într-o situație limită. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență”, a mai transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
6.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *