Au mai rămas aproximativ două luni până la sosirea sărbătorilor de iarnă. Crăciunul și Anul Nou sunt celebrate cu fast la noi în țară. Ca în fiecare an, în acea perioadă, gospodinele pun multe bunătăți pe mese, iar printre ele se numără și cozonacii. Însă, nu tuturor românilor le ies perfect. Spre exemplu, unora li se crapă la copt. Ți s-a întâmplat și ție asta? Iată unde ai greșit!
De sărbători, cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele românilor. Aromați, pufoși, cu nucă și cacao, ei sunt îndrăgiți atât de cei mici, cât și de adulți. Pentru a-i prepara ca la carte, însă, trebuie să respecți cu sfințenie anumite reguli pe care doar cofetarii cu experiență le cunosc.
Probabil că ți s-a întâmplat de multe ori să ți se crape cozonacii la copt, nu-i așa? Ei bine, nu te îngrijora, nu ești singurul căruia i s-a întâmplat asta. De fapt, multe gospodine se confruntă cu această problemă.
Noi am aflat cum poți să te bucuri de cozonaci pufoși și necrăpați. Este simplu, trebuie doar să urmezi câteva instrucțiuni. În primul rând, cofetarii spun că este foarte important să nu pui prea multă drojdie în aluat.
Pune doar cantitatea indicată pe pachet. De asemenea, ai răbdare ca aluatul să crească suficient, deci nu te grăbii să-l introduci în cuptor. Ideal este să-l lași să crească circa o oră și abia apoi să-l așezi frumos în tavi. Dacă vei introduce aluatul necrescut în cuptorul cald, cozonacii vor crăpa.
Cofetarii te mai sfătuiesc să ai grijă și la umplutură. Potrivit acestora, foaia de aluat nu trebuie să fie foarte subțire. În caz contrar, umplutura va ieși la suprafață.
În plus, aluatul trebuie uns cu galbenuș de ou înainte de a fi introdus în cuptor. De asemenea, specialiștii susțin că nu este bine să deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii cozonacilor. Aceasta se deschide doar la final.