De ce este bine să dormi cu o mască pe ochi. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință

Concluziile unui studiu recent
De ce este bine să dormi cu o mască pe ochi. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință

Masca pentru ochi și-a dovedit eficiența în timpul somnului. În urma unui studiu, s-a demonstart că purtarea acestui obiect în timp ce dormim poate avea beneficii suprinzătoare. Oamenii de știință susțin că blocarea luminii ambientale în timpul somnului poate îmbunătăți vigilența și memoria a doua zi.

De ce este bine să dormi cu o mască pe ochi

Deși pentru unii poate fi incomodă, purtarea măștii pentru ochi în timpul somnului s-a dovedit a fi un obicei cât se poate de sănătos pentru creier. Acest lucru s-a constatat în urma unui studiu efectuat de o echipă de cerecetători Marea Britanie, Italia și SUA. Studiul, la care au luat parte 122 de persoane, a fost împărțit în două experiemente.

Oamenii de știință spun că în urma experimentelor s-a dovedit o dată în plus cât de important este să ne odihnim fără surse de lumină ambientală.

„Lumina ambientală poate influența structura și sincronizarea somnului. Am explorat modul în care purtarea unei măști de ochi pentru a bloca lumina în timpul somnului de noapte are un impact asupra memoriei și vigilenței, schimbări care ar putea fi benefice pentru sarcinile de zi cu zi, cum ar fi studiul sau șofatul”, arată cercetătorii în lucrarea publicată.”, arată cercetătorii în lucrarea publicată.

Pentru a se obișnui cu condițiile, participanții au dormit o noapte cu o mască de ochi intactă, iar în a următoarea noapte cu o mască de ochi cu găuri, timp de 4 nopți. Unul dintre experimente a presupus folosirea unui dispozitiv de măsurare a intensității luminii la trezire și purtarea de către participanți a unor bentițe pentru măsurat activitatea cerebrală în timpul somnului.

Citește și: „De ce tresărim în somn și avem senzația de prăbușire. Specialiștii au explicat ce ascunde de fapt această stare

Rezultatul studiului

După cele 4 nopți, participanții au fost puși să asocieze cuvinte, sarcină care a arătat că purtarea unei măști de ochi ajută la învățarea de noi informații și la formarea de amintiri proaspete. De asemenea, s-a constatat pe baza datelor furnizate de bentiță că există o legătură între purtarea măștii și un timp mai mare de somn cu unde lente, despre care se știe că este important atunci când vine vorba de stimularea memoriei.

„Acest lucru sugerează că purtarea unei măști pentru ochi în timpul somnului este un comportament eficient, economic și neinvaziv care ar putea aduce beneficii funcției cognitive și ar putea duce la un impact măsurabil asupra vieții de zi cu zi.”, au concluzionat cercetătorii citați de ScienceAlert.

Așadar, dat fiind faptul că multe dintre sarcinile noastre zilnice necesită concentrare și o performanță mai mare a memoriei, purtarea unei măști în timpul somnului nocturn ar putea fi un obicei care să ne aducă astfel de avantaje.

Citește și: „Obiectul care nu ar trebui să existe în camera în care dormim. Reguli de aur pentru un somn odihnitor

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu mai apare Ramona Olaru la Neatza
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *