De ce fermentează castraveții murați. Greșeala care le strică gustul unic și textura crocantă

De ce fermentează castraveții murați

De ce fermentează castraveții murați. Fermentația reprezintă un proces natural prin care microorganismele, cum ar fi bacteriile, drojdiile sau mucegaiurile, descompun compușii chimici din alimente în produse mai simple, în timp ce produc substanțe utile precum acizi organici, enzime, arome și dioxid de carbon.

Motivul pentru care fermentează castraveții murați

Savantul Louis Pasteur a descoperit tehnica care îi poartă numele și care a dat un impuls enorm lumii conservelor. În 1900 au început să fie efectuate primele studii asupra beneficiilor alimentelor fermentate în organismul nostru, de către rusul Elie Metchnikoff. Alimentele fermentate sunt valoroase pentru sănătatea intestinală, deoarece conțin bacterii benefice care pot susține sistemul imunitar și digestia, iar pe unele dintre ele le numim ”super-alimente”.

Castraveții murați sunt o delicatesă tradițională apreciată în bucătăria românească. Gustul lor unic și textura crocantă îi transformă într-un preparat preferat pentru mulți dintre noi. Însă, nu de puține ori se întâmplă ca aceștia să devină moi și apa în care au fost conservați să se tulbure. Care este problema? Să enumerăm principalele motive pentru care castraveții murați pot deveni tulburi.

Greșeli pe care le faci

În primul rând, cel mai important aspect în păstrarea castraveților murați este calitatea acestora la achiziționare. Este crucial să alegem castraveți proaspeți și fermi, fără pete sau semne de deteriorare. Orice imperfecțiune înainte de conservare poate duce la o calitate scăzută și o durată de valabilitate redusă a castraveților murați

O altă greșeală frecventă este legată de igiena echipamentului și recipientelor utilizate în procesul de conservare. Pentru a evita contaminarea, este imperativ să ne asigurăm că toate ustensilele și recipientele utilizate sunt perfect curate și dezinfectate în prealabil. Sterilizarea în cuptor sau spălarea cu apă fierbinte a borcanelor și capacelor, este un pas esențial în prevenirea creșterii bacteriilor și a dezvoltării mucegaiului.

Strică gustul unic și textura crocantă

Un alt factor cheie în procesul de murare este calitatea și cantitatea de sare folosită. Folosește o sare de calitate pentru a prepara saramura, fără iod  și fără aditivi, precum sarea grunjoasă pentru murături. De asemenea, cantitatea de sare este importantă, prea multă sare va duce la înmuierea castraveților, prea puțină sare poate duce la alterarea gustului. Respectați proporția corectă a rețetei pentru saramură.

Un alt factor important este temperatura la care sunt păstrați castraveții murați. Este recomandat să-i ținem într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o pivniță sau o cămară, pentru a le menține prospețimea cât mai mult timp posibil. Temperatura prea ridicată poate accelera procesul de fermentație și poate duce la înmuierea lor prematură.

Fermentarea este un proces anaerob (fără oxigen). Este esențial ca alimentele pe care urmează să le fermentăm să fie complet scufundate în saramură, pentru a evita proliferarea bacteriilor dăunătoare (mucegaiul).

Vezi și Nu mai pune zahăr și oțet în murături. Faci cea mai mare greșeală, puține gospodine știu

Murăturile în oțet sau în saramură, care sunt mai bune?

Murăturile în oțet

Murăturile în oțet sunt cele mai cunoscute și răspândite, oferind arome intense și delicioase într-un interval de timp relativ scurt. Prin înmuierea legumelor într-o soluție de oțet, apă, sare, condimente și zahăr, aromele se infiltrează rapid în legume, creând un gust acidulat și savuros. Această metodă este potrivită celor care doresc să se bucure rapid de murături cu o aromă puternică și o textură crocantă. Un dezavantaj este că prin conservarea în oțet sunt distruse culturile naturale de bacterii și enzimele din legume, benefice pentru sănătate.

Murăturile în saramură

Pe de altă parte, murăturile în saramură sunt mai delicioase și mai sănătoase. Acest proces implică așezarea legumelor într-o soluție de apă și sare, lăsând microorganismele să își facă treaba magică. În timpul fermentării, bacteriile lactice naturale transformă zaharurile în acid lactic, oferind murăturilor o aromă acrișoară și beneficii nutriționale semnificative.

Castraveții murați în saramură sunt o sursă bogată de probiotice, microorganisme benefice pentru digestie și imunitate. Aceste bacterii sănătoase pot îmbunătăți sănătatea intestinelor și pot adăuga o dimensiune suplimentară de beneficii pentru sănătate pe lângă gustul delicios.

Vezi și Ce fel de sare se pune la murături. Trucul de aur al gospodinelor pentru murături perfecte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…