De ce plâng frunzele plantelor. Semnalul pe care îl transmit, de fapt

Ce înseamnă atunci când vezi picături curgând de pe plantele tale
De ce plâng frunzele plantelor. Semnalul pe care îl transmit, de fapt

Cu siguranță toți cei care dețin plante de cameră au observat mici picături pe frunzele acestora. Unele persoane se sperie, însă nu este cazul, pentru că este vorba doar despre capacitatea incredibilă a plantelor de a transmite unele semnale. Tu, ca și îngrijitor al ei, trebuie să le recunoști și să acționezi în consecință.

De ce „plâng” plantele

Frunzele plantelor „plâng” de obicei dimineața devreme. Nu este condens și nici un fenomen straniu, așa cum ar crede unele persoane atunci când observă acest lucru pentru prima oară, mai ales că știu că nu le-au udat recent. Este un proces natural, prin care plantele elimină excesul de umiditate și își echilibrează absorbția de nutrienți. Experții în botanică susțin că nu este nimic periculos, dar este totuși un semnal de alarmă.

Plantele absorb prin rădăcini umezeala din sol și, de asemenea, elementele nutritive de care au nevoie. Prin tulpini și frunze există un flux continuu de sevă, dar o parte din ea se evaporă în timpul zilei, mai ales dacă plantele stau în plin soare. Noaptea, procesul de evaporare este încetinit, însă umiditatea continuă să urce de la rădăcini. Astfel, apar micile lacrimi sau picăturile de apă pe care le observăm dimineața pe frunze. Ele nu trebuie confundate cu roua, care se formează prin condensarea umezelii din aer și nu are legătură cu seva plantelor.

Ce să faci când planta ta „plânge”

Dacă sunt udate mai des decât trebuie, plantele plâng și apar picături de apă pe frunze. Este o modalitate de a atrage atenția că nu au nevoie de prea multă apă. Așadar, este bine să le pui mai puțină apă sau să le uzi mai rar, la o distanță de câteva zile, când pământul de la suprafață s-a uscat.

De asemenea, lacrimile plantelor sunt un semnal de alarmă dacă folosești fertilizatori prea des. Plantele încearcă să scape de excesul de minerale eliminându-le odată cu apa prin frunze. Acest lucru înseamnă fie că folosești fertilizatorii nepotriviți, fie că planta nu mai are nevoie de ei și trebuie să iei o pauză lungă, de peste jumătate de an.

Fertilizatori potriviți pentru plantele de cameră

Puțini știu că își pot bucura plantele cu un fertilizator inedit, procurat mai ușor decât ne-am fi putut imagina. Este vorba despre apa în care am fiert legumele pentru diverse preparate. Nu este glumă!

  • Apa în care au fiert cartofii conține amidon. Amidonul reprezintă un îngrășământ natural, perfect pentru plantele de cameră;
  • Apa în care a fiert spanacul, conține fier;
  • Apa în care a fiert broccoli sau mazărea conține potasiu;
  • Apa în care au fiert ouăle conține calciu și poți uda cu ea plantele aromatice.

Ai grijă, însă, să nu adaugi sare în apa în care ai fiert legumele și să o lasă să se răcească bine înainte de a-ți uda plantele cu ea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *