De ce riscă Shakira 8 ani de închisoare. Motivul pentru care procurorii au cerut o pedeapsă atât de dură

Shakira este implicată într-un scandal cu iz penal. Artista ar putea primi opt ani de închisoare.
De ce riscă Shakira 8 ani de închisoare. Motivul pentru care procurorii au cerut o pedeapsă atât de dură

Problemele se țin lanț de celebra cântăreață columbiană Shakira. După despărțirea de fotbalistul catalan Gerard Pique, artista este vizată acum de o anchetă penală de proporții. Procurorii spanioli cer o pedeapsă de 8 ani de închisoare pentru Shakira plus plata unei sume uriașe. Iată care sunt acuzațiile aduse de anchetatori.

De ce riscă Shakira 8 ani de închisoare. Ce acuzații i se aduc

Potrivit cotidianului El Pais, Shakira riscă să fie trimisă după gratii pentru fraudă fiscală. Procurorii spanioli au solicitat o pedeapsă de opt ani și două luni de închisoare pentru celebra cântăreață columbiană, după ce au descoperit că aceasta ar fi mințit că a locuit în străinătate și ar fi folosit un mecanism de evitare a plății taxelor către statul spaniol prin companii offshore.

Anchetatorii cer, de asemenea, ca Shakira să plătească o amendă de 23,7 milioane de euro. Pedeapsa cerută de procurori vine ca urmare a refuzului artisei de a-și recunoaște vinovăția la începutul acestei luni.

Procurorii au depus primele acuzații împotriva Shakirei în 2018, spunând că aceasta a evitat să plătească 14,5 milioane de euro din impozitele datorate statului spaniol, pentru perioada 2012-2014. De partea cealaltă, artista susține că este nevinovată.

Conform legislației spaniole, persoanele care locuisc în Spania mai mult de 183 de zile într-un an sunt obligate să plătească impozit pe veniturile obținute către statul spaniol.

Shakira risca 8 ani de închisoare pentru neplata obligațiilor fiscale în Spania
Shakira risca 8 ani de închisoare pentru neplata obligațiilor fiscale în Spania

Cum se apără Shakira de acuzații

Shakira și-a argumentat nevinovăția prin faptul că nu avea de ce să plătească impozite în Spania în perioada invocată de procurori (2012-2014) pentru că ea s-a înregistrat ca plătitoare de impozite abia în 2015, anterior acestei date fiind rezidentă fiscală în Bahamas.

Anchetatorii susțin însă că acest lucru este fals. Potrivit Daily Mail, inspectorii fiscali au petrecut mai mult de un an verificând-o pe Shakira, vizitând chiar și coaforul ei preferat din Barcelona și monitorizând rețelele sociale pentru a încerca să demonstreze că artista a petrecut cea mai mare parte a celor trei ani în țara europeană, unde avea o relație cu fotbalistul Gerard Pique, între timp încheiată.

Procurorii susțin că Shakira a petrecut în Spania mai multe zile decât limita legală pentru neplata îndatoririlor fiscale, după cum urmează: 242 de zile în 2012, 212 zile în 2013 și 243 de zile în 2014. În raportul prezentat împreună cu plângerea penală, procurorii au arătat că artista a lipsit sporadic din Spania și doar atunci când susținea concerte în străinătate.

Primul termen al procesului nu a fost încă stabilit, dar unii analiști sunt de părere că Shakira ar putea totuși încheia un acrod de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, înainte ca ea să fie chemată să depună mărturie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
6.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *