De ce să pui zaț de cafea în ghiveciul plantelor. Metoda e genială, nu vei mai renunța la ea

Ce rol are zațul de cafea în îngrijirea plantelor și cu ce îl poți amesteca

Scris de: Daoud Andra

28 Nov. 2022

De ce să pui zaț de cafea în ghiveciul plantelor. Metoda e genială, nu vei mai renunța la ea

Plantele în ghiveci pot fi revigorate cu ajutorul unor remedii naturale și la îndemâna oricui. Dacă florile tale au început să se ofilească, le poți salva folosind ingrediente la îndemână, din propria bucătărie. Unul dintre acestea este banalul zaț de cafea, care face minuni atunci când este pus în ghiveciul plantelor.

Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în pământul plantelor

Plantele de apartament au nevoie, din când în când, de ceva mai mult decât apă și lumină naturală. Dacă solul este sărac în substanțe nutritive sau nu este suficient de bine afânat, plantele se pot ofili și le poți pierde. Din fericire, ai la îndemână câteva trucuri casnice pentru a le readuce la viață rapid.

Citește și: Plante toxice pentru pisici și câini. Ce e bine să eviți, pot fi periculoase pentru animalul tău de companie

Unul dintre ingredientele din bucătărie care fac minuni în privința plantelor este zațul de cafea. Atunci când prepari cafeaua, nu mai arunca zațul, ci păstrează-l într-ul bol sau într-un borcan. Amestecă o linguriță de zaț cu solul din ghivecele plantelor și vei observa diferențele în scurt timp. Zațul face solul să fie mai bine afânat și oxigenat. În plus, conține minerale, esențiale pentru dezvoltarea plantelor.

De ce sa pui zat de cafea in ghiveciul plantelor
Zațul de cafea ajută la afânarea și oxigenarea solului

Îngrășământul natural pe bază de zaț de cafea care face minuni pentru plante

Zațul de cafea poate fi adăugat în ghiveci nu doar când plantele sunt lipsite de vigoare, ci și cu rol preventiv. Îl poți folosi simplu sau în combinație cu alte ingrediente din bucătărie. Pentru a prepara un îngrășământ pentru plante 100% natural ai nevoie de zaț de cafea, coji de banană și coji de ouă.

Pune toate ingredientele în blender și mexiază până când obții o pastă omogenă. Adaugă puțină apă, pentru a avea o consistență cremoasă. Pune câte 1-2 lingurițe din amestec în ghivece, după care udă plantele, astfel încât fertilizantul natural să ajungă în sol. Combinația de zaț de cafea, coji de ouă și de banane este bogată în substanțe nutritive esențiale pentru plante.

Citește și: Condimentul pe care să-l pui în ghivecele de flori. Acest truc banal îți salvează plantele de apartament

Amestecul conține minerale, calciu, vitamine si potasiu și poate fi adăugat și dacă plantele nu sunt ofilite, având rol preventiv. Este un fertilizant natural care funcționează pentru orice tip de plante. În cazul în care ai plante care au fost udate în exces și care încep să putrezească sau care sunt atacate de paraziți sau fungi, pune în amestec și o linguriță de scorțișoară.

Acest ingredient pe care îl folosim în mod obișnuit la deserturi are rol antibacterian și antifungic și te ajută să salvezi plantele afectate. Dacă rădăcinile și tulpina plantei au de suferit din cauza excesului de apă, scorțișoara te poate ajuta să le salvezi.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Anca Dumitra este însărcinată
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *