Căpșunele sunt, alături de cireșe, fructele-vedetă ale începutului de vară. Indiferent că le culegi din propria grădină sau le cumperi de la piață, înainte de a le consuma ar trebui să speli căpșunele în apă cu sare. De ce este important să nu sari acest pas și ce beneficiu are pentru fructe.
Indiferent că urmează să le consumi ca atare, să le incluzi în diferite deserturi sau să prepari din ele gem sau dulceață, căpșunele ar trebui să fie perfect curate. Atunci când le culegi din grădină sau le cumperi din piață, aceste fructe au pe suprafața lor urme de pământ și nisip pe care trebuie să le îndepărtezi.
Citește și: Căpșuni sau căpșune? Când și cum se folosește corect. Mulți români fac confuzia
Pe lângă acestea, pe suprafața căpșunelor sau în interiorul lor se pot ascunde mici insecte care se hrănesc cu pulpa acestora și pe care ar trebui să le îndepărtăm. Acest lucru se poate face foarte ușor, dacă pui fructele în apă cu sare.
Dizolvă o lingură de sare într-un bol cu apă rece și lasă căpșunele acolo timp de 15 minute. Furnicile, viermișorii și alte insecte mici care se află pe fructe se vor ridica la suprafață, iar căpșunele vor fi perfect curate și numai bune de mâncat. În plus, sarea potențează gustul fructelor. Tot ce mai ai de făcut este să clătești căpșunele cu un jet de apă rece, după care le poți consuma.
Citește și: Ce să nu plantezi niciodată lângă căpșuni. Riști să îți distrugă recolta
Atunci când culegi legumele și fructele din propria grădină, știi exact ce substanțe ai aplicat pe ele și dacă ai folosit pesticide. În cazul fructelor și legumelor cumpărate, sunt șanse mari ca acestea să fie tratate cu tot felul de substanțe chimice. Cea mai mare mare cantitate de pesticide rămâne stocată în coajă, de aceea este important să spălăm legumele și fructele cu bicarbonat de sodiu.
După ce ai cumpărat alimentele proaspete, umple chiuveta din bucătărie cu apă și dizolvă conținutul unui plic de bicarbonat de sodiu. Pune fructele și legumele în apa cu bicarbonat și lasă-le timp de 15-20 de minute. În acest fel, pesticidele din alimente vor fi eliminate în mare măsură, astfel că fructele și legumele sunt mai sigure pentru consum.