Cartofii prăjiți de numără printre mâncărurile preferate ale multora. Pe cât de simplu par de făcut, pe atât de dificil poate fi uneori să obții un rezultat delicios. Ca să îți iasă precum cei de la restaurant, trebuie să ții cont de câteva trucuri. De ce să ții cartofii în apă înainte de a-i pune la prăjit? Doar așa îi vei prepara de acum încolo.
Cartofii prăjiți reprezintă garnitura ideală pentru aproape orice tip de friptură. Sunt atât pe gustul copiilor, cât și al adulților și pot fi savurați atât ca garnitură, cât și ca preparat de sine stătător. Cu brânză rasă, cu mujdei sau cu diferite sosuri, cartofii prăjiți au ceva în comun: trebuie să fie rumeniți, crocanți și să nu fie îmbibați de ulei atunci când îi savurezi.
Pentru a obține rezultatul dorit, este nevoie să ții cont de câteva trucuri. Alege un tip de cartofi care sunt potriviți pentru prăjit. Cei roșii sunt mai buni decât cei albi în acest scop. Apoi, uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când îi pui în tigaie. Cantitatea de ulei trebuie să fie suficient de mare pentru a acoperi complet cartofii. Focul trebuie să fie mediu spre mare, pentru că dacă îi prăjești la foc mic, se vor îmbiba cu ulei. Nu pune prea mulți cartofi deodată în tigaie, ci prăjește-i în două tranșe dacă ai o cantitate mai mare.
Cel mai important pas are legătură însă cu pregătirea cartofilor pentru prăjit. După ce i-ai curățat și i-ai tăiat, clătește-i bine de câteva ori, după care lasă-i o jumtate de oră în apă rece. Amidonul de pe suprafața cartofilor va fi eliberat în apă și, în acest fel, te asiguri că atunci când îi vei prăji se vor rumeni și vor deveni crocanți.
Apa trebuie să fie foarte rece, iar pentru a obține efectul dorit, poți adăuga și câteva cuburi de gheață. Șocul termic care se produce atunci când pui cartofii foarte reci în uleiul încins ajută la formarea crustei crocante. Înainte de a-i pune la prăjit, scurge-i bine de apă. Îi poți scoate pe prosoape de hârtie sau pe un prosop de bumbac din bucătărie. Cartofii trebuie să fie uscați atunci când îi pui în uleiul încins.
Un alt truc presupune dubla prăjire a cartofilor. Tehnica este împrumutată din bucătăria belgiană și garantează cei mai crocanți cartofi prăjiți. Prima prăjire se va face la foc mic spre mediu, timp de 3-4 minute. Cartofii vor fi scoși din tigaie înainte de a se rumeni și vor fi așezați pe prosoape de hârtie, la scurs. Se vor lăsa la răcit, ideal în frigider, după care va avea loc o a doua prăjire, de data aceasta la foc mare, pentru a se rumeni.