De ce se bate carnea înainte să o pui pe grătar. Trucul bucătarilor pentru o friptură perfectă

Pregătirea cărnii de grătar

Frăgezirea este procesul de înmuiere a unei bucăți de carne, prin descompunerea fibrelor sale interioare, pentru a o face mai ușor de mâncat și digerat. Acest proces este util atunci când gătiți bucăți tari de carne sau rețete care implică o felie subțire de carne, cum ar fi șnițel sau escalop. Există diferite moduri de a frăgezi carnea, inclusiv prin gătire lentă, marinare, saramură sau cu ciocanul de șnițele. 

Frăgezirea cărnii cu ciocanul de șnițele

În timp ce puteți frăgezi carnea acasă folosind un ciocan de carne sau un sucitor, în măcelării, de exemplu, se utilizează frăgezirea mecanică, care implică tăierea țesutului conjunctiv al cărnii, cu lame ascuțite.

Unele cărnuri, cum ar fi carnea de vită, conțin tendoane, pielițe, fibre musculare, care, prin tratament termic, se contractă, făcând friptura tare, greu de mestecat. Frăgezirea mecanică se produce prin tăierea în felii subțiri, pe lungimea fibrei  sau prin baterea cu ciocanul de bucătărie. Secretul este să nu exagerezi atunci când bați carnea. Poți folosi un ciocan de lemn sau unul metalic, ambele sunt la fel de bune. Această metodă ajută la înmuierea fibrelor de carne și la reducerea timpului de gătire pe grătar. Cărnurile, pentru care această metodă este cea mai potrivită, sunt cea de porc, de vită sau de vânat.

Vezi și Greșeala pe care nu trebuie să o faci când pui carnea pe grătar. De asta rămâne crudă la interior

Alte metode de frăgezire a cărnii pentru grătar

Există mai multe metode de frăgezire a cărnii pentru grătar, iată câteva dintre ele:

Marinarea cărnii

Acesta este un proces prin care carnea este înmuiată într-un amestec de ingrediente, inclusiv acizi și enzime, timp de câteva ore sau peste noapte. Marinata poate include ingrediente precum suc de lămâie, oțet, bere, vin, sos de soia sau iaurt. Acidul din ingredientele de marinare ajută la înmuierea fibrelor de carne, ceea ce face că carnea să fie mai moale și mai suculentă.

Frăgezirea cărnii cu sare grunjoasă

Frecarea sau înmuierea cărnii într-o soluție de sare, timp de câteva ore, înainte de a o găti, poate ajuta la înmuierea fibrelor și la îmbunătățirea texturii cărnii.

Frăgezirea enzimatică

Adăugarea enzimelor precum papaina sau bromelaina la carne, înainte de gătire, poate ajuta la înmuierea fibrelor și la îmbunătățirea texturii cărnii. Fructele precum ananasul, papaya, kiwi și mango conțin enzime care pot fragezi carnea. Pur și simplu, puneți o cantitate mică de piure de fructe sau tocate în marinată pentru a începe procesul. Operațiunea se face prin sigilarea cărnii, într-o pungă ce conține piureul sau sosul de fructe, și păstrarea ei la rece pentru câteva ore.

Vezi și Cu cât timp înainte trebuie să scoți carnea din frigider înainte de a o pune pe grătar. Acesta este de fapt secretul unei fripturi perfecte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat Paharnicul.ro și Unvinpezi.ro

Utile

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat…

Două platforme dedicate vinului de calitate, Paharnicul.ro şi Unvinpezi.ro, au lansat, începând cu luna mai 2025, „Super Tasting”, un tur naţional de degustări premium, care…
Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…