Doar câteva zile ne despart de Crăciun și Revelion, sărbătorile de iarnă, pentru care gospodinele se pregătesc de zor. Sarmale, salată de boeuf, cârnați de casă sau slănină proaspătă. Vei vedea mai jos un truc foarte interesant și anume: de ce se fierbe slănina în zeamă de varză? Pentru cine nu știa acest truc, de acum înainte doar așa o va pregăti.
Bunicile noastre făceau mereu această rețetă deoarece reprezintă un deliciu culinar în dimineața zilei de Crăciun. Slănina fiartă în zeamă de varză se servește cu ceapă roșie și un pahar de rachiu, în multe zone din țară. Astfel reprezintă un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.
Rețeta de slănină fiartă în zeamă de varză este simplă și poate fi făcută de oricine. Este nevoie doar să fie respectați câțiva pași.
750 g – 1 kg slănină de porc (poți alege o bucată de slănină și o bucată de piept de porc), 2-3 foi de dafin, 1 lingură de piper boabe, 1 lingură de cimbru uscat, mărunțit, 1 lingură de mărar uscat, mărunțit, 1 căpățână de usturoi, 2 l de zeamă de varză, 1 linguriță de sare și 1 linguriță de ulei.
Atunci când slănina este fiartă în zeamă de varză își pierde din conținutul de grăsime și devine foarte, foarte fragedă.
Așadar, pune la fiert doi litri de zeamă de varză într-o oală mai mare, apoi adaugă foile de dafin, trei, patru căței de usturoi zdrobiți, piper, cimbrul și mărarul apoi lasă să fiarbă. Când amestecul dă în clocot pune slănina tăiată în bucăți mari. Se lasă la fiert pentru 30-40 de minute. Timpul variază în funcție de cât de groase sunt bucățile de slănină. Pentru a verifica dacă este gata, din când în când se înțeapă slănina cu o furculiță. Atunci când furculița intră ușor în slănină înseamnă că aceasta este fiartă.
După ce ai scos bucățile de slănină din oală, presează-le între două funduri de lemn și pune și o greutate deasupra pentru a se răci și pentru a se scurge zeama. Zdrobește restul de usturoi și fă-l o pastă, apoi freacă-l cu o linguriță de sare și una de ulei. Compoziția se întinge peste bucățile de slănină, apoi se lasă la rece pentru aproximativ două ore. La final se poate presăra peste ea boia dulce.